loading...
Начало | ТОП Новини | Проф. Витанов бие тревога за коронавируса у нас!

Проф. Витанов бие тревога за коронавируса у нас!

ТОП Новини 0 Прочетено: 16128 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Проф. Витанов бие тревога за коронавируса у нас!

Проф. Витанов се опасява да не пламнат цели области в България!

"Дългият пас" от чужбина е огромен риск и опасност за страната ни. Пристигащите туристи могат да донесат нов бум от Ковид-19 и броят на заразените да скочи в пъти. За това алармира математикът от БАН проф. Николай Витанов в ефира на Би Ти Ви.

 

Той даде пример със завръщането на работещите в чужбина българи, от които пламнаха цели области. Ако се намери лекарство или ваксина обаче, няма да се наложи затваряне на икономиката, прогнозира Витанов.

 

По думите му, към днешна дата се намираме на второто стъпало на стълбата на заразяване отдолу нагоре. Това са между 20 и 40 заразени на ден. 

 

Следващият добър сценарий е новозаразените да се движат между 0 и 20 души дневно. А на последното стъпало пък отиваме на изхода, където пише "Край на заразата за медицинската фаза за този сезон".

 

Проф. Витанов се надява, че след 20 юни заразата ще затихне. Същото е ставало и преди, когато на два пъти е имало епидемия от подобни вируси и нещата са протекли по същия начин - затихвали са.

 

"Има вариант, при който коронавирусът ще отшуми от самосебе си. Другият вариант е той да се "скрие" в други страни, където е зима и след това да се завърне през есента. 

 

Дори и това да се случи обаче, подозирам, че той вече ще бъде в много по-лека форма", заяви проф. Витанов. 

Източник: Блиц

Източник: blitz.bg

БАН туристи Ковид-19 проф. Витанов коронавируса
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0