loading...

Жорко и Чирпанския гръмнали Манджуков и Дамянови

Година след разстрела на Борислав Манджуков и три месеца след екзекуцията на семейство Дамянови разследващите разкриха извършителите. От петък обвинени за поръчковите убийства са варненските

image

Година след разстрела на Борислав Манджуков и три месеца след екзекуцията на семейство Дамянови разследващите разкриха извършителите. От петък обвинени за поръчковите убийства са варненските бандити Николай Тошев-Чирпанския и Галин Мирчев-Жорко, като Жорко е сочен за физическия убиец, а Чирпанския - за негов помагач. Двамата са членове на зловещата бригада на Радослав Калчев - Черния Роди и бяха заподозрени още от разбиването на групата през януари.

Повдигането на обвиненията станало изненадващо и накрак в петък, защото тогава двамата килъри трябвало да излязат от пандиза. Те търкали нара от лятото на м.г., когато са закопчани с дрога. Тъй като не може да стоят повече от 8 месеца в ареста без обвинителен акт, трябвало да ги пуснат. За да не се озоват на свобода и избягат, спецпрокурорите спешно повдигнали новите обвинения за убийствата.

Варненският бизнесмен Борислав Манджуков бе ликвидиран в София на 24 март м.г. Убийството стана в ж.к. "Бокар", близо до бул. "България", пред входа на кооперацията, в която живеел. Манджуков е известен сред престъпните среди. Собственик е на верига заведения, чейнджбюра и хотели. Срещу него имало 48 висящи дела, които са предимно за измами и източване на ДДС. Между 2007 и 2009 г. бизнесменът е работил с 36 фирми, чрез които са източени милиони от държавната хазна, разкриват криминалисти. През 2012 г. Манджуков бе задържан в рамките на операцията „Цигараджиите” във Варна. През януари 2013 г. срещу него бе повдигнато обвинение за заблуда в големи размери – 26 хил. долара, които Манджуков прибрал с цел построяване на апартамент.

Имотни спорове бяха сред основните версии за покушението срещу Дамянови. Митко и жена му Наталия бяха екзекутирани на 8 януари пред дома им на ул "Йордан Стубел" в софийския кв. "Витоша". Във фаталната вечер съпрузите се прибирали с кола, но били издебнати от килър с пистолет, който изстрелял по тях 8 куршума. Версията на ченгетата бе, че 48-годишният строителен предприемач е поръчан от новодомци, които изгорели с пари на зелено, а жена му Наталия е станала случайна жертва на куршумите.

Според разследващите общо деветима бандити са участвали в групата на Роди. Тя е имала за цел да върши убийства, телесни повреди и принуда. Нейни членове освен Чирпанския и Жорко са Николай Илиев, Мирослав Михалев, Деян Михалев, Петър Благоев и Христо Георгиев. Тарторът Радослав Калчев и аверът му Недялко Цветков са в неизвестност и се издирват.

Свирепата бригада е действала от 2004 г., като само за убийството на Митко Дамянов Роди е прибрал 30 хил. евро, уточнили ченгетата. Почти толкова е струвал и разстрелът на Манджуков. Смята се, че Черния Роди и хората му са си били близки с групата за убийства на Мила Георгиева.

Още новини от Килъри