loading...

Роберт Матанич - "чистачът" на българската мафия

Хърватинът е пазен строго, има сигнали за готвено покушение в килията му

image

Хърватинът е пазен строго, има сигнали за готвено покушение в килията му

Българският капан щракна най-после за тридесетгодишния хърватин Роберт Матанич, шеф на една от най-големите банди за мокри поръчки на Балканите. Съдът остави Матанич постоянно в ареста, след като той бе екстрадиран от Сърбия миналия петък.

Името на знаменития главорез стана известно през септември 2004 г., след като МВР публикува снимките на 12 хървати, които вилнеят из страната и раздават правосъдие сред българската мафия.

За това какви ги е вършил хърватският мафиот говори строгата охрана при екстрадирането му, както и спецкилията в Софийския затвор, която му бе отредена. Камери и гардове следят всяко мръдване на Матанич, защото има опасност за живота му. Колко опасен е той става ясно от подозренията, че е ликвидирал крупни играчи от нашия подземен свят. Пазят хърватина така, както пазеха страховития сърбин Сретен Йосич, сподели вътрешен човек от охраната. През лятото на 2002 г., когато страшилището за цяла Европа Йосич бе заловен в София, той бе поставен в специална клетка и арестът се охраняваше от снайперисти. Холандия искаше най-големия наркобос Йоцо жив, за да го съди за няколко убийства, включително и на полицаи.

Бандата на Роберт, която се състои от брат му Лука Матанич, Фенко Имамович, Блаженко Ялзаветич, Горан Туркович, Амир Мафалани, изчезналия Иван Може, Даниел Милинкович, Винко Кокич, Здравко Шагол, Бранко Вуянович и Емил Ивезич е клон на мафиотския клан на Сретен Йосич, твърдят спецполицаи, работили по случая със залавянето на Йоцо. Както Йоцо, така и Матанич действат по един и същи начин при показните разстрели - по-скоро влагат артистизъм в убийствата, което говорело за особената жестокост, която притежават.

Като в клип на ужасите се разиграва драмата, при която на 4 юни 2004 г. в столичното заведение "Арт декор" на бул. "Симеоновско шосе" двама свещеници влизат в заведение "Арт Декор" и без да се смутят от нищо, откриват огън по неколцината клиенти. На място тогава бяха застреляни Димитър Христов-Митко Малкия, един от приближените на Златко Баретата, считан за един от наркоасовете в подземния свят. Богу дух от куршумите на Матанич предадоха и гардовете на Митко Малкия - Калоян Савов и Живко Митев. В кървавото меле бяха ранени и Владимир Гаманов и Стефан Железаров. След като си свършиха работата в "Арт Декор", двамата свещеници отпрашиха нанякъде с автомобила, който ги чакаше отвън. Останаха само перуките, расата и цялата бутафория, която прикриваше престъплението им.

Същата версия с маскирани убийци се повтаря на 30 юни, когато бяха застреляни Милчо Бонев, известен като Бай Миле, и негови охранители в ресторант-градина "Славия". Часове преди убийството той е бил в дома на Младен Михалев-Маджо. Разговаряли за футбол, каза Маджо по време на разпит по делото за убийството. Самият Маджо обаче бил толкова шокиран от наглотото ликвидиране на приятеля му, че избягал надалече в чужбина и останал така шокиран още дълго време. Изненадващо след убийството на Бай Миле изказване направи президентът на "Нове холдинг" Васил Божков. Сръбската фолкпевица Светлана Ражнятович, известна като Цеца Величкович, е въртяла бизнес с уредени мачове и трансфери на футболисти заедно с Бай Миле, разкри Божков. Той твърдеше още, че Бай Миле "хващал играчи на армейците" по сръбска линия. Освен в хазарта и футбола името на бившия сикаджия се замесва и в наркобизнеса. Връзката между Бай Миле и Матанич била направена чрез сръбските мафиоти. Бай Миле бил впечатлен от професионалната характеристика, която сърбите дали за Матанич, предложил му съвместен бизнес и при следващото си идване в България Матанич започнал работа при Бай Миле като телохранител. Което не означава, че прекрасните взаимоотношения са продължили дълго и със сигурност отношенията не са били влошени в битността на хърватина като гард.

Бандата за мокри поръчки, оглавявана от Матанич, се свързва с ликвидирането на Петър Илиев-Кучето на 14 юни 2004 г., убийството на Евгени Стефанов-Женята, който бе застигнат от куршум пред сградата на бившата баня "Гео Милев" на бул. "Ситняково" на 5 ноември 2003 година. Покушението над Николай Цветин в ресторант "Пчела" в "Лозенец" на 7 октомври 2003 г., при което погрешка беше покосен собственикът на заведението Николай Иванов-Коко Пчелата, също се свързва с хърватите.

Как българската мафия ще отговори на предизвикателствата, отправени чрез тази убийства, ще стане ясно скоро. За Матанич хърватите съобщават, че има шест регистрации в полицията за незаконно притежаване на оръжие и изнудване. Преди да бъде екстрадиран у нас, той обитаваше затвор в Сърбия, където излежаваше присъда от две и половина години заради това, че на 28 февруари 2005 г. бе задържан в сръбския град Неготин, заедно с хърватина Томислав Мариянович с 55 регистрации за кражби, фалшификации на пари и присъда от година и осем месеца затвор. Залавянето на Матанич бе твърде драматично. Като на кино той и приятелят му се бяха барикадирали в стая в хотел, въоръжени до зъби с пистолети , автоматична пушка и ръчни гранати. Колко пъти Матанич е сновал между Хърватия и България все още не е известно, но има данни, че контактите му в Сърбия са били на високо ниво. Той е бил близък с представителите на Земунски клан. Такава важна клечка не може да остане незабелязана и неатакувана. Всичко е въпрос на време и професионализъм.

Още новини от Килъри