loading...

Отвличанията и убийствата, свързани с групата на Йоско

Арестуваната група от пет души, за чиито лидер се счита Йосиф Йосифов – Йоско се спряга за една от най-безскрупулните в подземния свят.За Йосифов и

image

Арестуваната група от пет души, за чиито лидер се счита Йосиф Йосифов – Йоско се спряга за една от най-безскрупулните в подземния свят.

За Йосифов и групата му има данни, че са извършители на отвличания и убийства на над 10 души.

За последна поръчка към групата се счита неосъществена поръчка за убийството на ТВ водещия и към момента лидер на партия „България без цензура“ – Николай Бареков.

Групата бе арестувана от тежковъоръжени барети от СОБТ, чиито умения се използват при изключително опасни и агресивни престъпници.

Убийството на сириеца Филип Найденов – Фатик

За едно от най-знаковите убийства, извършени от групата, се счита това на сириеца Филип Найденов – Фатик. Приживе Найденов се счита за най-големия търговец на амфетамини и оръжие в България, но това не бе доказано.

Той бе застрелян на 19 август 2003 г. в автомобила си с над 30 куршума от автомат „Калашников“. От Специализираната прокуратура обявиха, че имат данни за участието на групата в убийството. В него са участвали най-приближените до Йосиф Йосифов – Асен Петров – Шаки, Ивайло Симеонов – Богьовеца и Борис Арсов – Борчо.

Два куршума за рождения ден

Малко по-късно в кв. Бояна в София бе застрелян Борис Арсов - Борчо с два куршума в главата. Същата вечер той празнува рожденият си ден, когато телефонът му звъни и той излиза /по думите на присъстващите, отива на среща с приятели, които искат да му подарят подарък/. Борчо е открит с два куршума в главата в колата си, а разследващите са сигурни, че извършители са групата на Йоско и Богьовеца. Месеци по-късно в клон на „Еврофутбол“ в кв. Княжево в София бе разстрелян Асен Петров – Шаки, при чиято стрелба загина и полицая Кирил Живков.

За стрелбата беше обвинена хърватската група за мокри поръчки, ръководена от Роберт Матанич, а за физически стрелец бе арестуван и обвинен хърватина Иван Може.

Няколко години по-късно Роберт Матанич обяви пред хърватски медии името на тогавашния главен секретар на МВР, който му е поръчал убийството на Шаки, за което му било платено 350 000 евро. /Какво точно е казал Роберт Матанич, вижте тук/

Убийството на хърватина Иван Може

Хърватина Иван Може бе оправдан и освободен, след което за последно бе видян с най-добрия приятел на човека, за чието убийство бе обвинен – Йосиф Йосифов – Йоско в заведението „Сливнишки герой“. По-късно Йосифов потвърди, че е пребил Иван Може в колата си, но го свалил край пътя и си тръгнал.

Версиите за срещата на Иван Може и Йоско са две - първата е, че Иван Може е искал да увери Йоско, че не е извършил убийството на приятеля му. Втората и по-вероятна е, че поръчката за стрелбата е минала от поръчителите към извършителите чрез Йосифов, който накрая е трябвало да предаде пари на хърватина, но вместо това го е убил.

По неофициална информация, Иван Може е убит от групата на Йосифов, а главата и тялото му са изхвърлени на различни места. /Повече информация за изчезването на Иван Може прочетете тук/

Не братя Галеви, а Йосиф Йосифов

Кирил Цветанов – Буята е сравнително неизвестно име за обществото. Той обаче е човека, който през 2001 г. открадва 400 кг. кокаин от белгийски мафиоти. Наркотикът е скрит в склад в Благоевград, а за наличието му получава информация шефът на Кирил Цветанов – Поли Пантев.

Точно тази кражба струва живота на Пантев, който той изгуби на остров Аруба. След като Пантев е убит, шеф на Кирил Цветанов става Георги Пехливанов.

До момента в който телефонът на Буята звъни в домът му в столичния квартал „Драгалевци“ и той излиза от вкъщи, като казва на съпругата си, че отива да се срещне с известните като „братя Галеви“, Пламен Галев и Ангел Христов и повече не се връща.

Заради последните му думи, жена му обвинява Галеви и дори лично отива да търси мъжа си при тях. Специализираната прокуратура обаче има данни, че Кирил Цветанов не е убит от Галеви, а от групата на Йосифов и то лично в къщата му. За това обвинение обаче не са открити достатъчно доказателства и то вероятно няма да издържи в съда.

Убийството на Димитър Тодоров – Бретона

Димитър Тодоров – Бретона е един от създателите на групировката ВИС, заедно с Васил Илиев. През 2005 г. той се връща от Германия в България и е убит докато обядва с приятели в столично заведение.

Според защитените свидетели, след завръщането си в страната, Тодоров е поискал процент от бизнеса на хора, за чието израстване и помогнал, но исканията му са били прекалено високи и те са предпочели да го ликвидират. За извършители се считат групата на Йосиф Йосифов – Йоско.

Йоско и Богьовеца лично стреляли по Кирил Кирилов - Японеца

Арестуваните Ивайло Симеонов – Богьовеца и Йосиф Йосифов – Йоско се считат за физическите стрелци, извършили стрелбата по Кирил Кирилов – Японеца.

Въпреки, че част от куршумите влизат в мозъка на Японеца, той оцелява и се възстановява и е жив и до днес. Двамата са разпознати от няколко защитените свидетели по делото.

Първия е лице, което познава лично двамата, който ги е видял на мотора без маски, малко преди стрелбата. Другите свидетели са ученици, които са видели дрехите и мотора на стрелците, които съвпадат с показанията на първия свидетел.

Според полицаи, стрелбата е с цел преразпределение на наркопазара в София

Отвличането на сина на Венцислав Стефанов

Групата на Йоско и Богьовеца се счита извършител на отвличането и убийството на синът на президента на ФК „Славия“  Венцислав Стефанов – Димитър.

Според събраните до момента данни от защитените свидетели, групата е отвлякла Димитър Стефанов с цел откуп, но Ивайло Симеонов – Богьовеца влязъл без маска при отвлечения, който го разпознал. Въпреки, че откупът от 1 000 000 евро бе платен, Димитър Стефанов се счита за мъртъв и лично ликвидиран от Ивайло Симеонов.

Отвличането и убийството на Вене Сотиров

Въпреки, че като извършители на отвличането на бизнесмена Вене Сотиров в медиите бяха спрягани участниците в групата за отвличания „Наглите“, един малък детайл насочва спецполицаите към групата на „Килърите 5“.

Това е вътрешната информация за местонахождението на автомобила, който е използван при отвличането на бизнесмена.

Според свидетелски показания, Вене Сотиров е свален на земята от лица в полицейски униформи, който са качили мъжа в автомобил с полицейски надписи и синя лампа. Важен детайл от автомобила е регистрационния му номер, който е бил видян от свидетели, които го съобщават на дошлите на място полицаи.

При извършената проверка по регистрационен номер, те получават информация, че номера е на полицейски автомобил, който в момента е командирован за използване при специална операция, след което си тръгват.

Автомобилът обаче е командирован в Стара Загора и към момента на отвличането не се намира в София.

Тази следа е навела разследващите към това, че похитителите са имали вътрешна информация за регистрационния номер, автомобила и командироването му в специална операция.

Разследващите работиха по две версии, но не успяха да открият тялото му и извършителите на отвличането и вероятното убийство.

Първата версия бе, че той е отвлечен заради огромна сделка за скрап в металургичния завод „Кремиковци“, тъй като можело да попречи на евентуалното и спечелване от други лица.

Другата версия бе за отвличане заради откуп, което не бе доказано, тъй като семейството на бизнесмена обяви, че не разполага с пари и при искане за откуп не може да го плати.

/За други безследно изчезнали, четете тук/

Братовчеда на Филип Найденов – Фатик - Християн Валю

Групата на Йосифов и Богьовеца се счита и за извършител на отвличане и убийство на братовчеда на убития Филип Найденов – Фатик – Християн Валю. Той е собственик на автокъща за продажба на луксозни автомобили. Отвлечен е на 17 май 2005 г. и до момента се води безследно изчезнал.

Вероятното убийство на Ради Калинов

На 23 юни 2009 г. МВР обяви за издирване Ради Калинов на 40 г. Той също е считан за участник в групата за убийства, но от четири години никой от близките му не го е виждал.

В нощта на 17 юни той напуска апартамента си в с. Драговищица около 23:00 ч., а малко по-късно автомобилът му „Рено Клио“ е намерен опожарен в близост до Монтана.

Разследващите полицаи предполагат, че Ради Калинов е ликвидиран от групата на Богьовеца и Йоско.

Неуспешни опити за убийства, приписвани на групата

Според разследващите, групата е отговорна и за два неуспешни опита за убийства, при които загиват невинни лица. Първия е опита за убийство на бившия борец и бизнесмен Димитър Джамов. По-късно Джамов обяви, че убийството му е поръчано от покойния Дмитрий Минев – Димата Руснака /От кого бе застрелян той, вижте тук/. Предполага се, че групата за убийства е объркала автомобилите и по грешка е убила бивш треньор по борба, возещ се в друг Mercedes в района.

Опита за убийство на най-близкия човек до Георги Илиев – Николай Цветин – Близнака, също се приписва на тази група. При откритата стрелба в тогавашния ресторант „Пчела“ в София загина собственика на заведението, а Николай Цветин бе успешно изведен от охраната си без драскотина. /На кого МВР приписваше тази стрелба, вижте тук/

Опит за отвличане, завършил с убийство

Николай Зарев - Данкина е известен на полицията освен като автокрадец и като наркоразпространител. През 2002 г. той бе нападнат от трима мъже в столичния квартал "Надежда" в блок № 122.

Зарев се е прибирал, когато мъжете са се нахвърлили върху него, след което последвал бой между тях. Данкина успях да се откъсне от тримата и да побягне, но бил застигнат извън блока и застрелян с 5 куршума в главата.

Предполага се, че групата на Йоско се е опитала да отвлече мъжа, но след оказаната съпротива той е бил застрелян.
Още новини от Анализи