loading...
Начало | Крими | Пазете се: Нова измама плъзна в интернет!

Пазете се: Нова измама плъзна в интернет!

Крими 0 Прочетено: 21924 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Пазете се: Нова измама плъзна в интернет!

Нова измама плъзна в интернет

Нова тв съобщава за поредната голяма измама, която върлува в интернет. Хакери изпращат фалшиви имейли от името на адвокати и частни съдебни изпълнители.

За измамата сигнализираха потърпевши лица, които са получили заплашителни писма за неплатени задължения на електронните си пощи. 

Но притеснителното в случая са последствията след отварянето на опасните имейли.

Жертвите са приканвани да платят доброволно парични задължения в бързи срокове от името на адвокати и частни съдебни изпълнители. Потърпевши са не само граждани, но и търговци.

Чрез имейлите хакерите атакуват чувствителни данни като кодове за онлайн банкиране, кредитни карти  или друга информация за достъп до финансови услуги.

Теодора Генова споделя, че преди дни е получила имейл със заглавие: „Уведомление за образувано дело”. След отварянето на съобщението тя е приканена доброволно да плати дълг към интернет доставчик.

„Срещу мен е образувано изпълнително дело и това изпълнително дело е с оглед непогасени от мен задължения към конкретна компания. На първи етап много се притесних, защото реално погледнато аз много внимавам какви договори подписвам”, разказва потърпевшата.

Подател на съобщението до нея е частен съдебен изпълнител. От мейла става ясно, че ако не плати дълга в срок, предстои принудително вземане.

В прикачения файл има изпълнителен лист, издаден от Софийски градски Съд, в които са посочени и сроковете за принудително изпълнение, които ще започнат да текат.

"В такива ситуации първата ти реакция е да реагираш веднага и да вземеш необходимите мерки бързо, за да намалиш негативните последствия”, каза Теодора Генова и допълва, че въпреки това се усъмнила.

След проверка на подателя в интернет, в сайта на ЧСИ тя открива  информация за съдия изпълнителя, но телефонът и мейлът, които са посочени, са други.

Според експерта по информационна сигурност Борис Гончаров става дума за класическа фишинг измама, чиято крайната цел е чрез отварянето на прикачения файл да се проникне в компютъра на жертвата. Експертът припомня, че последствията могат да бъдат необратими.

Източник: Блиц.бг

Няма етикети за тази новина
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

5.00