loading...
Начало | Крими | ГДБОП удари трафикантите на културни ценности

ГДБОП удари трафикантите на културни ценности

Крими 0 Прочетено: 16632 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
ГДБОП удари трафикантите на културни ценности

ГДБОП нанесе пореден удар на трафикантите. При поредната спецакция са били претърсени общо 12 адреса и пет леки автомобила. Задържани са общо 9 души - 8 у нас и един във Великобритания, съобщава БЛИЦ.БГ. 

Операцията е проведена на 25 октомври от служители на ГДБОП, ангажирани в сектор „Трафик на културни ценности“. В нея участват служители от секторите за борба с организираната престъпност в Плевен и Ловеч, Враца, Монтана и Благоевград.

 

 

Действията са осъществени под ръководството на Специализираната прокуратура по досъдебно производство. Спецакцията се провежда във връзка с международно разследване срещу канал за трафик на културни ценности. Разкрита и документирана е престъпната дейност, извършвана от български граждани. Те са участвали в незаконно търсене, придобиване, съхранение. Те са извършвали търговия и трафик на движими културни ценности, след които са и археологически находки.

Арестуваните участниците са част от международен канал, извършващ трафик на културни ценности, които са с незаконен произход. Те са придобити от иманярски разкопки, извършвани на територията на България. Търгуваните находки използвани за попълването на нерегистрирани частни колекции. Те са били изнасяни нелегално в чужбина. Целта на тази дейност е била свързана с набавяне на финансови средства.

Иззети са следните артефакти - 800 антични монети, 3 броя антични амфори, повече от 600 антични предмети, 121 антични халки, пръстени, топчета, обици; 52 антични игли и стрели, 32 керамични и стъклени съдове, 5 каменни парчета и фризове, пише БЛИЦ.БГ.

ГДБОП нанесе мощен удар на трафикантите СНИМКИ  - 0

Източник: Блиц.бг

Няма етикети за тази новина
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0