loading...
Начало | Крими | От НАП оповестиха точния брой на българите, застрашени от злоупотреби след атаката

От НАП оповестиха точния брой на българите, застрашени от злоупотреби след атаката

Крими 0 Прочетено: 72072 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
От НАП оповестиха точния брой на българите, застрашени от злоупотреби след атаката

От НАП обявиха официално колко точно са засегнатите българи от атаката в базата данни на приходната агенция. От там съобщават, че не е необходимо 4 милиона българи да сменят личните си карти след атаката. Но заплаха има реално за 189 души, чийто данни са изтеглени по време на хакерската атака. За тях е изтеглена не само информация относно ЕГН-тата им, но и данните за актуален адрес, дата на издаване на личната карта и валидност, както и място на издаване, пише БЛИЦ. 

 

За тези граждани реално съществува потенциално висок риск от злоупотреба с техните данни. Предстои те да бъдат информирани чрез имейл или по телефона от служител на приходната агенция, от който ще получат насоки за действие в тази ситуация. 

 

От НАП съобщават, че приложението, което ще извършва проверка за злоупотреба, работи единствено с ЕГН. То ще изпраща резултата на въведен от потребителя телефон. Тази опция може да бъде използвана еднократно. 

 

Приходната агенция все още сверява достоверността на източената информация и следи за евентуална манипулация. След окончателно приключване на проверката НАП ще може да предостави окончателна информация на гражданите, поясняваща конкретно изтеглените данни. 

 

По случая с пробива в базата данни на приходната агенция главен заподозрян е 20-годишният хакер Кристиян Бойков. Както вече стана ясно обвинение е повдигнато и на изпълнителния директор на компанията, в която той работи. 

Източник: Блиц.бг

Няма етикети за тази новина
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

5.00