Начало | Измами | Кои са най-големите измамници на всички времена

Кои са най-големите измамници на всички времена

Измами 0 Прочетено: 361116 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Кои са най-големите измамници на всички времена
Атанас Атанасов, Марин Златев и Иван Димитров са едни от най-известните на полицията телефонни измамници у нас, като се счита, че те са измамили над 300 души от началото на своята "кариера".

Телефонните измамници от ромски произход в България станаха известни в нашите съседки – Гърция, Турция и Румъния, като успяха да накарат техни самотни граждани на изпращат пари на жени, които дори не познават и то само чрез програмата Skype и телефонни разговори.

Така районите около Горна Оряховица и още няколко по-малки общини живнаха икономически, а ромите започнаха да си купуват нови скъпи автомобили.

Всички те обаче не са измислили нито схемите с лагерните елементи от зората на прехода, нито телефонните измами чрез които получават хиляди левове.

Кои са най-големите измамници в историята, кой успя да продаде Айфеловата кула и колко пъти, вижте по-долу.

Коя е принцеса „Карабу“?

През първите дни на месец април 1817 г. в малкия град Олмъндсбъри в Англия се случва нещо необичайно. Граждани забелязват появата на младо момиче, облечено в странни екзотични дрехи и говореща на неясен език, което върви объркано из улиците.

След като никой не успява да разбере какво говори момичето, при нея започват да водят хора от различни държави, които да установят кое е момичето. Един от доведените португалци успява да разбере какво казва момичето – тя била принцеса Карабу и живеела на остров на име Джавасу в Индийския океан, но била отвлечена от пирати, които искали откуп за нея.

Тя обаче успяла да се измъкне от кораба и с плуване стигнала до бреговете на Англия. Момичето става изключително популярно сред обществото и любимка на медиите. Повече от два месеца всички отразявали как тя стреля с лък, плува гола и се моли на нечуван бог – Ала Тала.

Точно медиите обаче помагат за края на веселата история. Местна жена, съпруга на бизнесмен видяла снимка на момичето във вестника и разпознала уволнената си прислужница Мери Бейкър.

Преди да бъде уволнена тя забавлявала децата на семейство Нийл с измислен от самата нея език – смесен от цигански и измислени думи. Момичето се оказва дъщеря на обущар и чистачка.

След разобличаването си Мери Бейкър опитва абсолютно същата схема в САЩ, Испания и Франция, но отново без особен успех. Умира през 1865 г., като до последно се прехранва, продавайки пиявици в болница в град Бристол.

Майсторът на фалшивата самоличност – Фердинанд Демара

Фердинанд Уолдо Демара е човекът, за който ромските телефонни измамници биха казали, че е глупав, тъй като никога не е използвал измама за да спечели пари.

Демара е имал над 30 различни самоличности и над 20 професии сред които – адвокат, хирург, доктор по приложна психология, инженер, преподавател в университет, заместник шериф, експерт по работа с деца, редактор, нотариус, надзирател в затвор и др.

Първата му кражба на самоличност е на негов приятел от армията – Антъни Игнолия. От негово име тегли малки заеми, скоро след което решава да инсценира самоубийство и сменя самоличността си с тази на г-н Робърт Линтон Френч – психолог по професия.

Тъй като се представя за друго лице е осъден на 18 месеца затвор, които излежава и продължава с кариерите си /част от които описани по-горе/.

Най-известната му самоличност е тази на доктор Джоузеф Кир. Няколко месеца Демара се представя за професионален хирург и дори извършва няколко операции на борда на канадски кораб по време на войната в Кореия. Докато други подготвят ранените за операция, Демара отива с учебник по обща хирургия в съседната стая и прочита на бързо каквото може. Така той прави няколко успешни операции, използвайки ударни дози пеницилин.

Кариерата му на хирург приключва, когато майката на истинския доктор Кир разбира за успешните операции, които синът й правил на кораб в Корея, въпреки че бил починал преди няколко години.

Кристофър Роканкур – измами за над 40 000 000 долара

В момента Кристофър Роканкур живее свободно в САЩ, след като изтърпя малката си присъда от 5 години затвор. Той е дете на проститутка и алкохолик и семейството му не разполага с пари.

По тази причина Кристофър решава да започне грандиозна измама. С последните си останали пари си купува костюм и посещава заведения, където се събират френски известни личности. Пред тях Кристофър се представя за роднина на семейство Рокфелер. Още докато е във Франция, Кристофър подправя нотариален акт на чужд имот и го продава за 1 400 000 долара. След това пристига в САЩ, където вече се представя за филмов продуцент, бизнесмен и бивш боксьор.

Сприятелява се с известни личности, на които казва, че майка му е София Лорен, а чичо му Оскар де ла Рента. Тези лъжи му позволяват да живее известно време в дома на актьора Мики Рурк, да се ожени за модел от Playboy и да убеди Жан Клод Ван Дам да продуцира следващия му филм.

Кристофър Роканкур бе разобличен през 2002 г. и осъден на 5 години затвор и  9 000 000 долара глоба. Измамите му възлизат на над 40 000 000 долара.

Човекът, който продаде Айфеловата кула /два пъти/

Ако измамата се преподаваше в училище, то учителят щеше да бъде Виктор Лустиг. Той е пример и идол за много хора, които извършват измами.

Кратката информация за Лустиг е, че той е роден в Чехия /тогава Бохемия/, знае перфектно няколко езика, използвал е 22 самоличности в цяла Европа и може да убеди всеки във всичко.

Първата му измама е осъществявана на кораби между Париж и Ню Йорк. На други пътуващи той показва малка кутия, за която твърди, че печата банкноти от по 100 долара. Кутията печата по една банкнота на шест часа, но след втората започва да пуска само хартия. Причината е, че Лустиг я зарежда с две банкноти от по сто долара и има 12 часа да избяга. Цената на „вълшебната кутия“ е над 30 000 долара.

През 1925 г. Виктор Лустиг прочита статия във вестника, в която били описани проблемите с поддръжката на Айфеловата кула от общината. Той веднага изпраща покани на шестима бизнесмени, занимаващи се с търговия с метал за среща и ги води с наета лимузина до Айфеловата кула, като им обяснява, че е представител на правителството и тъй като поддръжката излиза твърде скъпа са решили да я продадат за скрап.

Бизнесмените пишат офертите си и ги дават на Лустиг, който си набелязва един от присъстващите и в последствие му „продава“ кулата. От срам, измаменият бизнесмен не е подал оплакване в полицията.

След измамата заминава за Виена и по-късно се връща в Париж, където отново опитва да „продаде“ кулата. Малко преди да финализира продажбата обаче е засечен от полицията, но успява да избяга. Докато се крие от полицията, Лустиг се среща с Ал Капоне и го убеждава да инвестира 40 000 долара в изключително изгодна сделка с акции на фондовата борса. Измамникът държи два месеца парите в трезор, след което ги връща на Ал Капоне и го лъже, че сделката е пропаднала. Той пък е толкова възхитен от честността му, че за награда му дава 5 000 долара, което всъщност е целта на Виктор Лустиг.

Измамникът е заловен през 1935 г. в САЩ и осъден на доживотен затвор в Алкатраз, където умира от пневмония през 1947 г.

Бащата на финансовите пирамиди – Чарлз Понци

Схемата „Понци“ съществува и до днес под различни форми дори и в България и въпреки достъпната информация, желаещи инвеститори винаги има.

Чарлз Понци пристига в САЩ през 1903 г. и започва работа като мияч на чинии. Няколко години по-късно успява да си намери работа в банка „Зароси“, където се издига до мениджър. Банката е известна с това, че дава двойна лихва, спрямо всички други банки – 6 %.

По тази причина и всички се тълпят в банката, за да депозират парите си. Скоро обаче става ясно, че тя е в изключително тежко финансово състояние и е на загуба от много дълго време. Причината е, че изплаща лихвите на клиентите си с парите на новите си клиенти.

"Зароси" фалира и Чарлз Понци остава без работа. Докато обмисля накъде да продължи, той попада на пощенски купон за отговор /те биват изпращани заедно с писмото от една до друга държава и покриват разходите за отговор на получателя/ на писмо от Испания. Понци забелязва, че купонът в Испания струва еквивалента на 1 цент в САЩ и купони от Испания, Франция и Португалия могат да бъдат заменени срещу 6 пъти по-висока цена в Щатите.

Той веднага създава компанията „Securities Exchange Company“, която се занимава с изкупуването на пощенски купони. Започва да събира инвеститори, като им обещава, че до 45 дни ще получат инвестицията си с 50% отгоре.

Дейността на компанията не потръгва добре, но Понци не уведомява инвеститорите, а продължава да събира нови. Компанията наистина изплаща обещаното, но с парите на новите инвеститори. В един момент финансовитя анализатор Кларънс Барън установява, че в САЩ има в обръщение само 27 000 пощенски купона, а за да се реализират изплащаните от Понци печалби те трябва да са над 160 000 000.

Настъпва паника и инвеститорите започват да изтеглят парите си, а Понци от милионер се превръща в затворник с 5-годишна присъда. След излизането си от затвора, той прави още няколко дребни измами и се премества в Южна Африка, където умира в бедност.

Обсебен да работи в метрото на Ню Йорк

Дариъс Малхолъм надминава дори Виктор Лустиг по използвани самоличности – той е залавян 26 пъти с фалшиви самоличности. Но неговите действия не са с цел пари или слава, а с цел работа в метрото на Ню Йорк.

Още 5-годишен, Дариъс обикаля града с влак и има огромно желание да работи в железниците, затова 10 години по-късно се представя за първи път с чужда самоличност като транспортен работник за да може да се вози безплатно в метрото на Ню Йорк. По-късно е установено, че той страда от синдрома на Asperger и има лека форма на аутизъм. По-интересния факт е, че второто установено нещо е, че Дариъс е по-компетентен за цялата дейност на метрото от неговите служители.

Измамник – съветник на бизнесмени и милионер

Франк Абигнейл е един от най-известните измамници в цял свят. По неговата история има създаден филм с името „Хвани ме ако можеш“. Още 16-годишен Франк успява да се представи за пилот на компанията Pan Am и така се сдобива с безплатно пътуване из цял свят. След като полицията тръгва по петите му, той сменя професията си и става лекар в болница в Джорджия /като фалшифицира автобиографията си/ и завежда цяло отделение.

След като му омръзва да е лекар, Франк Абигнейл става адвокат. По време на практикуването си той успешно минава изпит, който му позволява да е юрист. Пред полицията признава, че е учил две седмици и е взел изпита без фалшификация.

Заловен е през 1969 г. и е изпращан по различни затвори в САЩ, когато е осъден на едва 5 години затвор, при условие, че помага на полицията при разкриване на измамници. Днес той има компания “Abagnale & Associates”, която съветва компании и бизнесмени как да се борят с измамите и е милионер.
виктор лустиг кристофър роканкур най-големите измамници телефонни измамници фердинанд демара франк абигнейл
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

5