loading...
Начало | Криминални новини | Хора на Таки пренасяли кокаин за руски наркобос

Хора на Таки пренасяли кокаин за руски наркобос

Те участвали в трафик на кокаин, скрит в банани, който превозвали от Еквадор
Криминални новини 0 Прочетено: 673848 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Хора на Таки пренасяли кокаин за руски наркобос

Снимкова галерия

Авери на Таки са работели за руския наркобос Владимир Красавчиков повече от 5 години. Те участвали в трафик на кокаин, скрит в банани, който превозвали от Еквадор. В групата имало и испанци, латвийци, колумбийци, беларуси и руснаци.

Кокаинът бил пренасян, скрит в различни товари чрез кораби. Никой от екипажите им не знаел за наркотика. Нашенците били натоварени със задачата, преоблечени като работници, да проникнат на лайнерите в пристанищата и да изнесат кокаина. Схемата действала от 2003 г., но българите били включени 2 години по-късно.

Кокаинът бил скит в банани

Според източник, четирима от хората на Таки били замесени в наркотрафика. Босът Красавчиков беше заловен в Холандия през 2012 г. 2 години по-рано трима от нашенците заедно с други наркотрафиканти от различни страни, бяха спипани в Русия. Кокаинът е бил предназначен за страни от Европа, част от него е бил разтоварван и в Санкт Петербург. Българите били вербувани в Испания, а наркотикът доставян от Еквадор. Там килограм от скъпата дрога струва едва 2000 долара, докато цената и в Европа и Русия е около $ 50-60 хил.

Схемата започнала да се разплита през 2008 г., когато руските спецелужби информирали испанските си колеги, че Красавчиков ще превози през тяхна територия голяма пратка кокаин, която трябвало да получат българите. „Бананите“ били товарени в Гуякил. Тайниците на корабите били оборудвани в служебните помещения или трюма, а пратките с кокаин обозначени с емотикони. В Еквадор нямало никакъв проблем с товаренето на коката. С това се занимавали служителите на пристанището, които имат достъп до затворената зона. С тях се занимавал българин на име Георги, който им плащал между 5 и 10 хил. долара.

Нашенците били спипани през 2010 г. в Санкт Петербург, след като съучастниците им – литовци, били арестувани, докато прибирали поредната пратка. Носили я 9 часа в снега, вървейки по замръзналия фински залив. При разпитите българите издали друг канал за дрога, който минавал както през Русия, така и през Украйна. В резултат на показанията им, няколко месеца по-късно близо до Лвов бяха задържани българският оръжеен търговец Петър Синапов и синът му с близо 1,2 тона кокаин, скрит в доменни пещи. Бащата бил с фалшив руски паспорт, което затруднило отначало идентифицирането му.

Според ченгета, схемата се ръководела от Красавчиков, който вече е екстрадиран в Русия. Това означава, че скоро ще започне процесът срещу него и тримата българи. Четвъртият нашенец успял да избяга в Испания. Той направил опит да се свърже с Таки в Дубай, но босът го отрязал. Според информация от международни спецслужби, Аманатидис бил скъсал с далаверите с дрога и се отдал на законен бизнес.

Връзките му с руснаци обаче прозират и във факта, че спряганият за международен наркобос Таки, живее в арабската страна с руски паспорт и е руски гражданин. Той бил издаден законно и не е фалшив. Това била една от пречките да бъде предаден от дубайските власти на България, след като години беше издирван от Интерпол.

Няма етикети за тази новина
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

5.00