loading...
Начало | Съд и прокуратура | Ситнилски плъзна във ВАС

Ситнилски плъзна във ВАС

Съд и прокуратура 0 Прочетено: 74214 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Ситнилски плъзна във ВАС
Уволненият магистрат се жалва на колеги по телефона

Октоподът на Темида пак пусна пипалата си в правосъдната система. Уволненият дисциплинарно член на Висшия съдебен съвет Камен Ситнилски се опитва да лобира пред Върховния административен съд (ВАС), за да бъде върнат на работа. Тази седмица се очаква 5-членен състав на съда да заседава по казуса и да реши окончателно съдбата на висшия кадровик, изхвърлен от колегите си през март с 16 гласа „за".

Тогава той се закани да съди България и да обжалва решението пред ВАС. Според запознати със совалките на Ситнилски той е бил сигурен, че уволнението му ще падне още при заседанието на 3-членния състав в края на миналия месец. След като обаче върховният съд не уважи жалбата му срещу решението на ВСС, магистратът е решил да действа по-остро и на заседанието на петчленката да има сигурни трима „свои", които да му издействат връщането на работа.

Скандалът със Ситнилски тръгна през миналата година, когато изтекоха разговори от разрешени специални разузнавателни средства, правени около кампанията за избор на членове на ВСС от квотата на държавното обвинение през есента на 2012 г. От СРС-тата се разбра за див лобизъм сред прокурорите с идеята тогавашният зам. главен обвинител Камен Ситнилски да се намърда на най-високия пост в съдебната система.

Разговорите с редови магистрати и съдебни началници бяха разчетени от членове на ВСС като лобиране и натиск, уронващи престижа на съдебната система. Записите изобличиха като основни „заговорници" окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев и апелативния обвинител на Бургас Емил Христов.

Срещу двамата в момента текат досъдебни производства, те имат и дисциплинарни дела, но без финал. На 26 септември 2012 г. ВСС отстрани Ситнилски от поста за 6 месеца с мотива, че докато е на работа, може да повлияе на изхода от дисциплинарното дело. Последваха две дисциплинарки, а втората от тях бе заради натиска, който е налагал върху зам. главния прокурор Ася Петрова за работата й по делото „Килърите" във Варна.

 

[button link="http://www.vsekiden.com/149811" icon="none" target="blank" color="0071d7" textcolor="ffffff" size="small"]Към оригиналната статия[/button]
Няма етикети за тази новина
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

5