loading...
Начало | По света | Америка обяви 45 млн. долара за информация свързана с "Ал Кайда"

Америка обяви 45 млн. долара за информация свързана с "Ал Кайда"

По света 0 Прочетено: 109242 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Америка обяви 45 млн. долара за информация свързана с
Съединените щати предложиха общо 45 млн. долара награди за намирането на осем ръководители на терористични организации, сред които е и шефът на групировката „Ал Кайда на Арабския полуостров“ (АКАП) – Насър ал Уахиши, предаде АФП.
usa_flag

Държавният департамент е готов да плати 10 млн. долара за всяка информация, която ще доведе до установяването на местоположението на Насър ал Уахиши и по 5 млн. долара за седем други ръководни кадри на въоръжената група, сред които  Ибрахим ал Асири , главният бомбаджия на групировката, се посочва в комюнике на програмата "Награди за справедливост" на министерството.

Уахиши бе назначен през 2013 г. за заместник на лидера на мрежата „Ал Кайда“, Айман аз Зауахири. Вашингтон казва, че групировката се е опитала да взриви самолет на американски авиопревозвач на 25 декември 2009 г., че стои зад самоубийството атентат , извършен през май 2012 г. в йеменската столица Сана, при който загинаха повече от 100 души, и че е причината през 2013 г. да бъдат временно затворени двайсетина американски посолства в региона.
al_kaida11


 

„Ал Кайда на Арабския полуостров“ се възползва от отслабването на централната власт в Йемен заради бунта срещу бившия президент Али Абдула Салех да засили хватката си върху страната. Програмата „Награди за справедливост“ е създадена през 1984 г. след атентатите от 1983 г. в Бейрут и Кувейт. Досега по нея са изплатени 125 млн. долара на 80 информатори, чиито показания са довели до ареста или убийството на десетки лица, обявени за терористи от Държавния департамент.
Ал Кайда Америка Взрив долари самолет САЩ
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

5