Начало | По света | Бил Гейтс оповести ужасяваща прогноза

Бил Гейтс оповести ужасяваща прогноза

По света 0 Прочетено: 54936 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Бил Гейтс оповести ужасяваща прогноза

 

Според доклада не след дълго почти всички ще живеем в крайна бедност

Бил Гейтс оповести прогноза, която ужаси света.

 

Преди шест години той предупреждаваше, че „най-големият убиец“, с който може да се сблъска света, е пандемия.

 

И в ново интервю за „The Wall Street Journal“ той каза, че в момента не се прави достатъчно за подготовката за следващата глобална епидемия, предаде агенция "Фокус".


„Леко съм притеснен, че фокусът върху готовността за пандемия е по-нисък, отколкото очаквах“. Това каза милиардерът филантроп и съосновател на „Microsoft“.
Адекватната подготовка трябва да включва способността да се разработи ваксина за 100 дни и след това да се произвеждат достатъчно дози за света през следващите 100 дни, каза той.

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс призова държавите да инвестират повече в здравните системи, включително в производството на ваксини.

В неотдавнашен обширен доклад на организацията инструментите за премахване на пандемията се припокриват по много начини с мерките за справяне с други инфекциозни заболявания: мащабно тестване, лечение и имунизация.

През първата половина на тази година около 49 милиона дози ваксина срещу COVID-19 са поставени в Африка, а само в Калифорния – 43 милиона. Тези статистически данни отново отразяват неравенството в достъпа до лекарства между богатите и бедните страни, според отчет на фонда.

 

„Единственото реално решение на този проблем е да се създадат фабрики, които да произвеждат достатъчно за целия свят за 100 дни.
И тази задача е постижима“, подчерта Бил Гейтс. Новият план на администрацията на Байдън за милиарди долари за укрепване на готовността за пандемия е стъпка в правилната посока, каза той.

Гейтс обаче допълни, че ще са необходими средства за неговото изпълнение.

„Ще трябва да продължим да настояваме за това“, категоричен бе Бил Гейтс.

В доклада на фондация Гейтс се споменава също, че пандемията е хвърлила най-малко 31,3 милиона души в крайна бедност през 2020 г. В същото време икономическото възстановяване, започнало тази година, не засяга жените.

Очаква се жените да имат 13 милиона по-малко работни места тази година, отколкото през 2019 г. преди началото на пандемията. В същото време заетостта на мъжете до голяма степен ще се възстанови до нивата преди пандемията, се казва в документа.

Пандемията не е нанесла толкова сериозни щети на световната икономика и някои мерки за развитие, както е предвиждал фондът.

„Това не беше най -лошият сценарий (за хода на събитията), но все пак е значителна крачка назад“, каза Гейтс.

Авторите на доклада настояват, че процентът на световното население, живеещо в крайна бедност, ще намалее тази година спрямо миналата година. Но Бил Гейтс се опасява, че икономическото възстановяване в света протича неравномерно.

„Страшното е, че когато възникнат проблеми в богатите страни, те са склонни да се оттеглят в себе си“, казва милиардерът. „Загрижен съм за бъдещите нива на дълга на страните с ниски доходи и за глобалните перспективи, като цяло“.

Междувременно, според прогнозите на Фондация Гейтс, до 2022 г. доходът на глава от населението ще се върне до равнищата от преди COVID-19 в 90% от развитите страни, но само в една трета от страните с ниски и средни доходи. Освен това в документа се твърди, че през 2030 г. почти 700 милиона души ще живеят в крайна бедност.

 

Бил Гейтс COVID-19 пандемия прогноза бедност крайна беднос
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0