loading...
Начало | По света | Задава се тежък удар за Европа

Задава се тежък удар за Европа

По света 0 Прочетено: 9450 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Задава се тежък удар за Европа

 

Ирландската комисия се страхува, че данните ще бъдат наблюдавани от САЩ

Ирландската комисия за защита на данните реши миналия месец, че Facebook не трябва да „прехвърля“ частни данни на своите потребители от Европейския съюз в САЩ, а да ги съхранява на сървъри в ЕС, от страх, че данните ще бъдат наблюдавани от САЩ.

 

Ако това решение наистина бъде приложено, последиците за потребителите и много компании в Европа биха могли да бъдат непредсказуеми, обясниха от Facebook в хода на делото, което те заведоха пред Върховния съд в Ирландия.

 

В иск, заведен от ръководителя на Facebook за защита на данните в Ирландия, Ивон Канан, се посочва, че в случай на забрана за пренос на данни не е ясно как те могат да продължат да предоставят услуги на Facebook и Instagram в ЕС при такива обстоятелства.  Накратко, това би означавало оттеглянето на тези две популярни социални мрежи с повече от 400 милиона европейски потребители от страни от ЕС.

 

Тя специално отбеляза, че благодарение на тези мрежи европейските компании са генерирали приходи от около 208 милиарда евро. Facebook също така напомня, че много други американски технологични компании използват същите методи за прехвърляне на данни към сървъри в САЩ, но че ирландският комисар по защита на данните Хелън Диксън е отделил от тях Facebook и е взел решение, което се отнася само за компанията на Зукърбърг.

 

По-късно Facebook заяви пред медиите, че съобщението за потенциално оттегляне от ЕС не представлява заплаха за натиск върху регулаторите с цел промяна на тяхното решение, но отбеляза, че компанията разчита на трансферите на данни между ЕС и САЩ, за да обслужва своите услуги. Без този трансфер на данни Facebook няма да може да предлага услугите си на потребители в Европейския съюз.

 

Източник: blitz.bg

Европа САЩ Марк Зукърбърг Instagram Ивон Канан Хелън Диксън
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0