loading...
Начало | По света | Скандал! Световни банки са прали пари

Скандал! Световни банки са прали пари

По света 0 Прочетено: 10458 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Скандал! Световни банки са прали пари

Те са помогнали да бъдат легализирани 2 трилиона долара

Няколко световни банки са взели участие в пране на пари. Те са помогнали на свои клиенти да избегнат санкции и да легализират незаконни средства в размер на 2 трилиона долара. Случката се е разиграла в периода 1999-2017 година.

 

Това съобщава в свое разследване американският портал "Бъз Фийд". Той се позовава на материали на подразделението за борба с финансовите измами на американското Министерство на финансите, предадоха световните информационни агенции, цитирани от БНР.

 

Съмнителни транзакции на стойност 1,3 трилиона долара са преминали през най-голямата банка в Германия "Дойче Банк", съобщи "Дойче Веле, коментирайки разследването.

Документите представляват над 2 хиляди доклада за подозрителни операции (FinCEN Files). От "Бъз Фийд" са предали досието на Международния консорциум на разследващите журналисти.

 

Според портала ръководството на финансовите институции си е затваряло очите за предупрежденията на сътрудници за подозрителни действия. Банките са се надявали, че при разобличаване ще успеят да сключат споразумение с правосъдието, което предвижда само глоби. Въпреки това, даже и след финансови санкции, институции като "Джей Пи Морган Чейс", "Ейч Ес Би Си", "Дойче банк" и "Банк ъф Ню Йорк", са продължили да превеждат средства на заподозрени, твърди разследването.

 

Би Би Си посочва, че от британската „Ейч Ес Би Си” твърдят, че банката винаги е изпълнявал законовите си задължения за докладване на незаконни финансови дейности.

Документите на FinCEN Files съдържат доказателства за инвестиционна измама, известна като „схема на Понци”. Тя започнала скоро след като банката е глобена с 1,9 млрд. долара в САЩ заради пране на пари. Това е станало въпреки обещанието на финансовата институция да спре този вид практики.

 

Адвокати на измамените инвеститори твърдят, че банката е трябвало да действа по-рано и да закрие сметките на измамниците.

Източник: nova.bg

банки пране на пари злоупотреба световни банки
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0