Начало | По света | Задава ли се краят на гурбетчийството в Германия?

Задава ли се краят на гурбетчийството в Германия?

По света 0 Прочетено: 44982 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Задава ли се краят на гурбетчийството в Германия?

При нарушение собствениците на кланици рискуват глоба от 30 000 евро

Много от чуждестранните работници си задават въпроса задава ли се краят на гурбетчийството в Германия.

Причината за това е, че страната наложи много тежка забрана, която ще нанесе изключително сериозен удар върху чужденците.

 

Германия забранява използването на временни работници в кланиците след бума на заразените с коронавирус там, съобщи БНТ.

 

През последните няколко седмици стотици заети в месопреработвателната индустрия в Германия и Франция дадоха положителни проби за коронавирус. Много от работниците пристигат от Румъния с полети, наети от местните фермери.

 

Германското правителство прие предложение за забрана от догодина на участието на подизпълнители, предимно мигранти, в преработката на месо. При нарушение собствениците на кланици рискуват глоба от 30 000 евро. През март европейските страни затвориха границите си заради коронавируса, но европейци, заети в селското стопанство, са сред малкото изключения.

 

30 хиляди румънци са пристигнали в Германия за работа в хранително-вкусовата промишленост. Въпросът за лошите условия в цеховете за пакетиране на месо възникна след появата на клъстър на зараза в западния град Мюнстер. Повече от 100 заразени има и в две кланици във Франция.

 

Румънският министър на труда Виолета Александру пътува 18 часа с кола до Германия, за да види лично условията в кланиците. Тя призова сънародниците си при нужда да се обръщат към полицията.

Германският й колега Хубертус Хейл призна, че се чувства засрамен от условията на труд за румънци.

 

От разговорите с румънската ми колежка стана ясно какъв вътрешен дебат е възникнал сред нашите партньори в България и Румъния и какво означава за Европа да се говорят подобни неща за Германия. Наша отговорност е работниците от всички части на Европа да имат еднаква защита и права като германските работници, заяви Хейл.

Източник: pik.bg

Германия глоби гурбет чуждестранни работници фермери
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0