loading...
Начало | По света | Стана ясно защо САЩ ще получат първи ваксината срещу COVID-19

Стана ясно защо САЩ ще получат първи ваксината срещу COVID-19

По света 0 Прочетено: 12726 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Стана ясно защо САЩ ще получат първи ваксината срещу COVID-19

Страната-създател на ваксината ще поиска собственост върху част от процеса на дистрибуция

Световните медии гръмнаха с новината, че по всяка вероятност САЩ ще получат първи обещаваща френска ваксина срещу COVID-19.

 

Причината за това е, че именно те първи са излели милиони в изследванията на лекарството. 

 

Фармацевтичният гигант „Sanofi“, който се ангажира бързо да създаде ваксината, ще изпрати дози в САЩ преди останалата част от Европа, ако фирмата успее да я създаде, според „Bloomberg News“.

 

"Правителството на САЩ има право на най-голямата предварителна поръчка, защото е инвестирано в поемането на риск", коментира изпълнителният директор на „Sanofi“ Пол Хъдсън.

"Това ще стане, защото са инвестирали, за да опитат да защитят своето население, за да рестартират икономиката си."

 

САЩ вече са финансирали 30 милиона долара за изследвания на компанията, която има за цел да прави 600 милиона дози годишно, чрез Американския биомедицинска агенция за научни изследвания и развитие.

През февруари е разширено партньорството между агенцията и фармацевтичната компания.

 

Хъдсън добави, че връзката трябва да служи като "модел" за това как трябва да работи сътрудничеството на правителство с фармацевтична индустрия.

Китай също е начело в мобилизиращите усилия за разработване на ваксина, коментира той.

 

"Така че тези две икономики ще бъдат ваксинирани първи, затова стана толкова важно да се опитаме да създадем дебат в Европа, който да каже: "Не позволявайте на Европа да изостане", обяснява Хъдсън.

Той призовава европейските държави да увеличат финансирането на изследванията за лекарства за борба с пандемията.

 

Но докато инвестицията поставя САЩ на първо място по дози ваксини, тя може да бъде само дни или седмици пред другите страни, коментира Хъдсън. Междувременно френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел ръководят фонд за близо 8 милиарда евро, за да подкрепят справедливото разпределение на ваксините.

 

Която и страна да успее да изведе на пазара коронавирусна ваксина, най-вероятно ще поиска собственост върху част от процеса на дистрибуция, заяви Кришна Кумар – старши икономист и директор на международни изследвания в мозъчния тръст РАНД.

 

"Не можем дори да търгуваме помежду си, без да се впускаме във въпроси за тарифите и т.н. Няма да е лесно да се измислят договореностите", допълва той. САЩ имат дългогодишни отношения със „Sanofi“. Освен това им предостави награда в размер на 226 милиона долара през декември за увеличаване на възможностите за производство на ваксина срещу грипна пандемия.

Източник: blitz.bg

САЩ Ангела Меркел доналд тръмп коронавирус ваксина Еманюел Макрон Пол Хъдсън „Sanofi“
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0