loading...
Начало | По света | Хърватски учен разкри идва ли краят на COVID-19

Хърватски учен разкри идва ли краят на COVID-19

По света 0 Прочетено: 27972 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Хърватски учен разкри идва ли краят на COVID-19

 

Това е огромна крачка в борбата с вируса

Хърватският учен Ивица Дикич, който е директор на Института по биохимия във Франкфурт, разкри идва ли краят на COVID-19.

 

Той, заедно със своя екип е открил потенциалната слаба точка на новия коронавирус. Ученият твърди, че тази слаба точка би позволила двойна терапевтична стратегия – спиране на разпространението на вируса и укрепване на имунния отговор, предаде Танюг.

 

„Никой досега не е тествал тази концепция и новата идея. Ние сме първите, които имаме възможно лекарство, което ще действа двойно и на вируса, и на подтикване на имунен отговор“, заяви Дикич.

 

Той добавя, че това откритие е огромна стъпка към намирането на лекарство, тъй като, както изтъкна, не можем да успеем да лекуваме COVID-19, ако не знаем нищо за него, предава БТА.

Досега в лечението на тежко болни пациенти са използвани лекарства за лечение на други болести, но не съществува нито едно лекарство, което е показало ефикасност при критични клинични изследвания.

 

„Сега имаме шанс за първи път да създадем нещо, което е уникално и фокусирано върху един вирусен ензим и въз основа на това можем да създадем ефикасно и специфично лекарство за този вид вирус“, заяви Дикич за предаване по хърватска телевизия.

Проектът е възникнал от идеята за намиране на Ахилесовата пета или слабата точка на COVID-19, а не лекарство.

 

След два месеца сътрудничество с девет лаборатории от Германия и Холандия, е било установено къде е слабата точка на вируса. За това начинание Дикич написа в своя профил в Туитър, че това е най-добрият опит в неговата кариера, който е изисквал изключителни екипни усилия.

 

Следващата стъпка е възможно по-бързо тези основни данни да бъдат превърнати в качествено научно клинично изследване. Той изтъкна, че в Ню Йорк вече се провежда един клиничен експеримент, в който се прави опит да се унищожи именно вирусният ензим, който те са открили.

 

"Ако това лекарство действа на техния ензим, то това са две велики открития. В противен случай изследванията продължават, за да може за шест до 12 месеца да бъде получено напълно ново лекарство. Макар и да ни трябва дълго време, за бъдещето това ще бъде голямо откритие. Не само за този вирус, но и за други вируси", подчерта Дикич.

 

 

Източник: blitz.bg

вирус коронавирус COVID-19 Ахилесова пета Ивица Дикич
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0