loading...
Начало | Обществени теми | Осъдиха кметски син за заплаха за убийство и лихварство

Осъдиха кметски син за заплаха за убийство и лихварство

Атанас Драговчев заплашил работник с рязане на пръсти заради заем от 400 лева
Обществени теми 0 Прочетено: 202608 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Осъдиха кметски син за заплаха за убийство и лихварство

Осъдиха сина на кмета на разложкото село Баня Николай Драговчев - Атанас на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок и глоба от 6000 лв. за лихварство и закана за убийство. Окръжният съдия Маргарита Коцева го призна за виновен и по двете обвинения и му наложи едно общо наказание. Атанас Драговчев е обвинен за 11 кредита срещу лихва, които дал предимно на хора от ромската махала, в резултат на което получил неправомерни доходи за над 14 192 лв. за времето от 2008 до 2011 г.

Също така той е обвинен, че е отправил закана за убийство към Аспарух Ковачев, когото заплашил, че ще му отреже пръстите на крака или ръката с балтия заради просрочено погасяване на заем от 400 лв. Мъжът като овчар на банскалията Васил Донев-Доневио в село Баня, който през лятото на 2012 г. беше разстрелян от наемни убийци край ранчото си. Аспарух Ковачев се оплаквал от нечовешките условия. Работниците били жестоко тормозени, работели много, а заплатите били много малки. Той взел голяма сума пари от шефа си, но тъй като лихвите били непосилни, Васил Донев му взел къщата и Аспарух Ковачев се принудил да избяга в Италия.

Теорията, че работникът се страхувал повече от шефа си Васил Донев, а не от Атанас Драговчев, разви в съдебната зала и вуйчото на убития бизнесмен. Иван Кутупанов заяви, че през лятото на 2009 г. по молба на комшията си Атанас Драговчев, той  се е застъпил пред племенника си да не притиска Аспарух Ковачев. „Наско ме помоли да му помогна, тъй като Аспарух му дължал пари, но пък имал и голям дълг към Васко. Аз поех ангажимента да говоря с племенника да не го притеснява. Отидох при него и му казах да разхлаби хватката над Аспарух, но Васко ми отговори: „Вуйчо, това не е твоя работа“. Аспарух Ковачев замина за Италия и се върна след смъртта на племенника”, обясни Иван Кутупанов.

Свидетелите Костадин Стипцов и Иван Захов потвърдиха, че Аспарух е търсил за съдействие Иван Кутупанов, защото бил ужасен от системния тормоз, на който бил подложен. Между тях се провела среща на караваната на Атанас и той го питал кога ще му върне заема от 1000 лв. Аспарух го помолил да изчака, тъй като неговите пари не били с лихва, а първо трябвало да се оправи с Донев, защото му взел къщата. Свидетелите бяха категорични, че Атанас Драговчев не е заплашвал Аспарух Ковачев нито с убийство, нито с балтия, нито със спринцовка при гореспомената среща .

Подсъдимият не се призна за виновен и по двете обвинения. Той призна, че е давал пари назаем, но отрече да е търсил лихви.

 

Осъдителната присъда подлежи на обжалване. 

Дело кмет съд Атанас Драговчев Баня
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

5.00