Начало | Обществени теми | Ето какви са критериите за отпускане на еднократна финансова помощ на семейства с деца

Ето какви са критериите за отпускане на еднократна финансова помощ на семейства с деца

Обществени теми 0 Прочетено: 63756 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Ето какви са критериите за отпускане на еднократна финансова помощ на семейства с деца

Еднократна помощ в размер на 375 лева ще бъде отпусната на семейства, които отговарят на определени критерии

Министерството на труда и социалната политика разшири обхвата на критериите за еднократна помощ в размер на 375 лева. С цел намаляване на негативните последици от извънредното положение, от нея ще може да се възползват семействата с деца.

Финансовата подкрепа е предназначена за родители на ученици до 7 клас, навършили 14 години и семейства, в които единият или двамата родители са останали без работа, но нямат право да получават обезщетение за безработица.

От утре кандидатите могат да подадат документи.

С предимство ще са семейства с деца, в които към момента на заявяване на помощта, двамата или единият от родителите нямат право да ползват платен отпуск и са ползвали минимум 20 работни дни неплатен отпуск поради невъзможност да работят от вкъщи. Самотните родители също ще са с предимство.

Задължително условие е семействата да не са получавали помощ на същото основание през настоящата година, както и да нямат доходи от втори трудов договор, наем, рента, аренда и др.

За да бъдат одобрени, родителите трябва да не са включени в схемата за компенсации за запазване на работните места, която стана известна като 60/40. Доходът на член от семейството трябва да е до 610 лв.

В последните 6 месеца родителите или самотният родител трябва да са осигурявани по реда на Кодекса за социално осигуряване. Критерият не важи за безработните родители, които нямат право на обезщетение за безработица.

Ако единият родител е в неплатен отпуск, а другият не получава обезщетения за безработица, временна нетрудоспособност или за отглеждане на дете между 1 и 2 години, както и пенсия (изключение прави социална пенсия за инвалидност), семейството ще е с предимство.

Необходимо е децата в семейството да са посещавали детска ясла, детска градина или училище преди 13 март 2020 г. Право на помощта имат и доброволни приемни семейства, семейства на близки и роднини, при които е настанено дете по реда на Закона за закрила на детето. Достатъчно е да отговарят на критериите за получаването й, пише news.bg.

Източник: news.bg

Няма етикети за тази новина
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

5.00