Начало | Обществени теми | Експерт разкри: Можем ли да се заразим с коронавирус от парите?

Експерт разкри: Можем ли да се заразим с коронавирус от парите?

Обществени теми 0 Прочетено: 73458 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Експерт разкри: Можем ли да се заразим с коронавирус от парите?

Експерти разкриха дали можем да се заразим с коронавирус от парите.

Известният италиански икономист, Фабио Панета, който е член на Изпълнителния комитет на Европейската централна банка заяви пред вестник Il Messaggero, че евробанкнотите не представляват особен риск за предаване на заразата и при докосването им е малко вероятно да се заразим с коронавирус.

В изказването си Панета представи резултатите от редица независими проучвания, проведени в европейски лаборатории. Според тях коронавирусът се задържа по-продължително върху плоски повърхности, изработени от стомана или метал, отколкото на порест материал, произведен на базата на памук.

Икономистът припомни също, че евробанкнотите са отпечатани върху чиста хартия на базата на памучни влакна.

"Позовавайки се на съвкупността от наличните данни, може да се каже, че банкнотите не представляват особен риск от гледна точка на инфекцията, в сравнение с други предмети от други материали, на повърхността на които вирусът се задържа много по-дълго", заявява Панета, цитиран от изданието.

Той допълва, че коронавирусът се задържа на други повърхности от "10 до 100 пъти" по-дълго, отколкото върху банкнотите евро.

По-рано специалисти съобщиха, че той може да оцелее на различни повърхности, включително и върху пластмаса и асфалт. Там се задържа от три до четири дни. Все още е противоречива информацията около температурата, която унищожава новия коронавирус.

Източник: Блиц.бг

Няма етикети за тази новина
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

5.00