Начало | Обществени теми | Ясен е виновникът за замърсяването на река Марица

Ясен е виновникът за замърсяването на река Марица

Обществени теми 0 Прочетено: 101934 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Ясен е виновникът за замърсяването на река Марица

Резултатите от извършените проверки за токсичното замърсяване на река Марица са повече от тревожни. Единствената положителна новина в случая е, че замърсяването вече е преустановено, съобщават от Екоминистерството.

 

От ведомството разкриха кой е виновникът за достигането на вредните вещества от Пазарджик до Първомай.

 

Резултатите категорично показват, че инсталацията за преработка на отпадъци на „Екоинвест” е в основата на замърсяването. Допустимите концентрации на отпадни вещества в производствените отпадъчни води на предприятието са в пъти над нормата. Резултатите сочат, че нормативните показатели са превишени цели 16 пъти.

 

Фирмата нарушител е получила предупреждение от Екоминистерството за преустановяване на производствената си дейност. От управата на на компанията отричат твърденията, че тя е източник на замърсяването в река Марица.

 

Природозащитникът Валентин Данаилов сподели, че никой не е подозирал, че в реката живеят сомове по 1,20 м.

 

Директорът на Агенция по храните– Пловдив заяви, че ще бъдат проверявани всички тържища и магазини. При установяване продажби на мъртва риба, тя ще бъде иззета.

 

Той отправи апел към гражданите да не консумират речна риба, както и да не хранят домашните животни с нея. Директорът на Агенцията по храните нареди и преустановяване на водопоя на река Марица.

 

Престои оповестяване подробности по случая от Пловдивската прокуратура, пише БЛИЦ.

Източник: Блиц.бг

Няма етикети за тази новина
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0