loading...
Начало | Личности | Най-добрият фалшификатор на долари – Тодор Кривналиев

Най-добрият фалшификатор на долари – Тодор Кривналиев

Личности 1 Прочетено: 335412 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Най-добрият фалшификатор на долари – Тодор Кривналиев
Сред най-усилено издирваните личности в САЩ през 30-те години на миналия век, заедно с опасни престъпници и подземни босове, се нарежда и едно лице с българско име – Тодор Кривналиев, който може да се конкурира дори с един от най-добрите фалшификатори на всички времена – Франк Абигнейл.

Кривналиев успява да си спечели слава на изкусен фалшификатор на американска валута, вдигайки на крак полицията в Щатите.

Основно Кривналиев се занимавал с фалшифициране на еднодоларови банкноти, тъй като размерът им отговаря на този на останалите с по-висока стойност и така с възможно най-малка инвестиция може да се направи голяма печалба.

Младият български емигрант заминава за Америка заедно с втората вълна емигранти от България едва на 16-годишна възраст и веднага започва да изучава начините за натрупване на печалба. Тъй като не успява да просперира с честен труд, той се насочва към фалшификацията на пари. Той успява да разработи собствена технология за създаване на банкноти.

За целта използва хлорна вар, обработва хартията с фотофилтри, клишира копюрите по фото път и създава автентични доларови банкноти, които веднага могат да влязат в обръщение на пазара.

По този начин хартията на неистинските долари остава оригинална и само стойността й е подправена. Скоро след като започва да се занимава с това Кривналиев се усъвършенства дотолкова, че става трудно да се различат фалшификатите и оригиналите, което бързо го прави популярен в средите на престъпниците.

Кривналиев е роден през 1907 година във Ветово, Русенско. Още от малък личи, че е много хитър и находчив, което доказва и по-късно като успява да печели дори докато е в затвора и не работи.

По време на престоя си в килията, след като е задържан от властите перз 1933 година, пазачите му подсигуряват материали, за да изработва пръстени. На занаят той бил обучен още докато бил възпитаник на цинкографско училище в България, от което впоследствие е изключен заради фалшификация на ценни книжа. Той дори прави опит да ги пусне в обръщение, но е заловен от полицията.

Първоначално в Америка Кривналиев работи в бар, собственост на Ал Капоне. Занимава се с миене на съдове и от там успява да се издигне до един от основните доставчици на контрабанден алкохол от Мексико.

Веднага, след като вижда уменията му, босът на мафията му предоставя база за работа и помощници както и жилище, за да развива контрабандата. Историята с фалпификацията на долари започва именно от ателиетата на Ал Капоне.

Един от американците и Кривналиев заедно стигат до уникалната технология за създаване на фалшивии пари. Тя е уникална, защото им излиза много по-евтино да ги преправят отколкото да ги печатат наново. Освен това им е нужно много по-малко оборудване и е по-трудно да бъдат заловени.

Той е хванат от властите в Щатите през 1933 година и екстрадиран в България. След като излиза от затвора през 1937 година, започва отново да се занимава с фалшификация като подправя основно 20-доларови банкноти. Прави грешката да пусне прекалено много от копюрите в обръщение и отново е заловен. Цялото му оборудване за фалшификация е конфискувано, както и ръчно написаната ноу-хау технология за фалшификация на долари.

Оперативна информация сочи, че е действал винаги сам, без да разкрива тайните си похвати на други хора. Характерно за него е, че за разлика от други известни престъпници, предпочита да живее изолиран от обществото. Регистриран е като един от най-добрите фалшификатори в целия свят и справка за него се води дори в Световното криминално бюро.

Когато Кривналиев е на 37 години, БНБ го привлича като кадър заради невероятните му умения, макар използвани за порочни цели. Въпреки, че има шанс да започне живота си на ново, той отнове се ориентира към фалшификацията на ценни книжа и облигации, които продава на черния пазар. През 1946, при ареста му са иззети фалшифицирани документи на стойност 5 000 лева.

През 1955 година Кривналиев умира в Централния софийски затвор. И до момента няма информация за точната стойност на фалшифицираните от него копюри.

Материалът е публикуван в секция "Криминални новини"
Няма етикети за тази новина
avatar
Richardcunty 2018-04-24 21:15:02
NCOIN
http://ncoin.ltd - Show more>>>
общо: 1 | показване: 1 - 1
Captcha

Оценка на новината

5