loading...
Начало | Личности | Откриха Лъчезар Иванов - Терориста застрелян в главата в Бояна

Откриха Лъчезар Иванов - Терориста застрелян в главата в Бояна

Известният в годините на силовите групировки Лъчезар Иванов - Терориста, приближен на Мето Илиенски и един от приятелите на братята Галеви, е мъжът, който днес бе открит мъртъв с огнестрална рана в работещия си автомобил в "Бояна", съобщава struma.com. Терориста е един от основателите на ВИС, авер на Георги Илиев през годините.
Личности 278 Прочетено: 1452780 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Откриха Лъчезар Иванов - Терориста застрелян в главата в Бояна Снимка: 24 часа

Самоубилият се в Бояна предприемач  Лъчезар Иванов през 1983 г., когато е бил само на 20, е участвал в опит за отвличане на самолета София-Варна и насочването му към Виена. Тогава властите правят постановка и заблуждават четиримата "терористи", че кацат във Виена, където искали да избягат от прелестите на социализма.  Атакуват аероплана на земята. Единият от похитителите е убит. Лъчезар Иванов е осъден на 10 години затвор. Получава и прякора Лъчо Терориста.

Ето какво пише по този повод покойният вече журналист Крум Благов:

Отвличанията на самолети бяха по-чести през 60-те, 70-те и 80-те години на ХХ век, преди да се усъвършенстват мерките за сигурност по летищата. В историята на българската авиация тази мода настъпва, разцъфтява и се изживява заедно с епохата на комунизма, когато върховна мечта на много хора беше да избягат от него. Затова всички отвличания са били с една сравнително скромна цел и тя не е откуп или пускане на политически затворници. Похитителите във всички случаи са използвали самолета по предназначение - само като превозно средство. Исканията им се свеждат единствено до това се промени маршрутът му до летище, закъдето не продават билети. На Запад.

През 1983 г. за това си мечтаят и четири момчета от София. Лъчезар Иванов (19), Красен Гечев (22), Ивайло Владимиров (17) и Валентин Иванов. Всички имат проблеми: Гечев е бил в дисциплинарна рота, Владимиров е на отчет в детската педагогическа стая за измами, а Иванов, който е войник, е следствен за кражби.

В края на февруари 1983 г. Ивайло и Валентин играят боулинг в софийския дворец на културата с авиотехника Иван Цолов. Той им разказва как по време на чартърен полет от Бургас за Варшава в края на 1982 г. един поляк отвлича българския самолет. Похитителят хванал стюардесата и се заканил да й отреже главата с бръснач, ако екипажът на самолета не го отклони за Виена. Валентин много харесва разказа и предлага на Владимиров да избягат по този начин на Запад.

Речено-сторено. Убеждават Лъчезар и Красен да дойдат с тях. На 6 март 1983 г. момчетата си купуват четири билета за самолета до Варна за вечерта на следващия ден. Куриозното е, че на Красен му става лошо в самолет, затова купуват билети за полет с малка машина - Ан-24. Останалата част от подготовката е да се снабдят със западна валута за харчене в Австрия. На 6-и вечерта обикалят заведенията и купуват на черно 290 долара и 100 марки. След това се почерпват. Утре вечер сме в австрийски бар! - казва войникът. Всъщност утрешният ден ще е последният в живота му.

Остава още един проблем - за пътуване със самолет, дори по вътрешните линии, трябва паспорт, а Валентин като войник няма. Лъчезар пък си го е изгубил. Ивайло е дал назаем на някакъв си Едуард 10 лева и му взема паспорта уж като залог. Лъчезар използва паспорта на Едуард, понеже си приличат на снимката, а своя дава на Красен. Валентин също се снабдява отнякъде с чужд паспорт.

На 7 март войникът е в ареста на поделението за някакво провинение, обаче успява да избяга. Другарите му го чакат с такси наблизо и му дават цивилни дрехи. Обядват в ресторант "Шумако" край София и се почерпват добре. Оттам отиват на летището и пият за кураж по още 100 грама водка. В барчето си разпределят ролите. Оръжието им са джобни ножчета, които Ивайло е купил сутринта. Хвърлят чоп кой ще хване стюардесата. Пада се на най-младия, но той се уплашва и казва: Да си я лови Валентин. Войникът демонстрира най-голям кураж и приема.

Разделят се на две двойки. В едната са Лъчезар и Валентин, а в другата Красен и Ивайло. За да не събудят подозрение, решават да минат през КПП на двойки през интервал 15-20 минути. Ивайло ги съветва да скрият ножчетата под катарамите на коланите си, за да не ги открие металотърсачът на охраната. Двама от тях обаче са без колани и пускат оръжието в джобовете си. Цялата подготовка е толкова аматьорска, че са необходими доста случайности, за да се превърне детинският замисъл в трагедия.

Проверката се оказва повърхностна. Ножчетата им не са открити. За да са защитени откъм гърба, те сядат най-отзад, на последните четири седалки в самолета. Той е пълен, пътниците са около 40 души. Някои от тях чакат до последния момент за билет и смятат, че имат голям късмет, като са се вредили за полета.

Самолетът излита по разписание в 18 часа. След 15 минути, когато стюардесата раздава бонбони и кафе, войникът започва уж да повръща. Той седи до илюминатора и за да може тя да стигне до него, Лъчезар й отстъпва мястото си. Щом се навежда над Валентин, той я дръпва до себе си и притиска ножчето до гърлото й. В същия момент Красен и Ивайло хващат пътниците пред себе си, като увиват коланите си около вратовете им. Лъчезар се изправя на пътеката, размахва ножа си и заплашва да убие всеки, който се опита да им попречи. Вика, че са рецидивисти, излезли от затвора и готови на всичко. Заканва се да счупи някой илюминатор и да разхерметизира самолета, за да загинат всички, ако не изпълнят исканията им. За парламентьор е пратен един полковник, който е сред пътниците.

В пилотската кабина са трима души Пламен Сталев (26), който се обучава за командир, бордният механик Ангел Узунов и инструкторът Иля Лалов (29). Той си спомня: Бяхме някъде над Ловеч, когато един военен почука и каза, че четирима са нападнали стюардесата и искат да летим за Виена. Инструкциите в такива случаи са да им изпълниш желанията, ако можеш, за да не рискуваш живота на пътниците. Да стигнем до Виена беше невъзможно, защото всеки самолет зарежда с толкова гориво, колкото му е необходимо за полета и ние имахме гориво за един час плюс 30 минути за резерва. Предложих им по радиоуредбата да кацнем в Истанбул, но те бяха категорични: Виена.

Отначало бордният инженер, а после и командирът отиват да убеждават похитителите, че това е невъзможно. Момчетата обаче заплашват да отрежат пръста на стюардесата, дори порязват ръката й близо до китката. Заканват се да взривят самолета - казват, че имат четири бутилки със запалителна течност. Това е блъф, но екипажът няма как да знае. Не виждах друг начин освен да продължим за Варна, като им кажем, че тръгваме за Виена -разказва Лалов. Похитителите са толкова наивни, че отказват някой от тях да отиде в кабината. Освен това вече се стъмва. Тези две обстоятелства правят възможна заблудата. Над 40 минути самолетът кръжи над Варненския залив, за да изразходва горивото и да даде време на летището да се подготвят.

Във Варна научават за инцидента със самолета още в 18.25 ч. Електричеството над целия град е спряно, за да не видят похитителите морето. Стюардесата Марта Константинова и Стоян Милков от летището във Варна, които знаят безупречно немски, ще се представят за австрийци и трябва да заблудят похитителите, че са във Виена. Обличат ги в някакви импровизирани униформи. След като освободят заложниците, похитителите ще бъдат обезвредени от група командоси, които владеят карате.

Самолетът каца във Варна около 19.55 ч. Валентин завежда стюардесата в тоалетната и се заключва там с нея, докато траят преговорите. Отварят вратата на самолета. Милков и Константинова влизат и се представят за австрийци. Само че похитителите не говорят немски и викат стюардесата да им превежда. Войникът не я пуска, но отваря вратата на тоалетната. В това време екипажът тайно пуска четирима командоси през вратата на багажното отделение. През шпионката те виждат кои и къде са похитителите.

Родната конфекция обаче издава конспирацията. Лъчезар не е спокоен. Още във въздуха забелязва морето, но другите го убеждават, че това е Дунав. Сега той сочи Милков и вика: Не го ли виждате, че е с българско яке?

Валентин хлопва вратата и се заключва със стюардесата в тоалетната. Ще те убия! Излъгахте ни! - вика той. Няма време за повече преговори. Четиримата командоси от багажното нахълтват в салона и обезвреждат тримата похитители. Други двама влизат през пасажерския люк на самолета и разбиват вратата на тоалетната в момента, в който Валентин посяга да пререже гърлото на стюардесата. Двамата стрелят почти едновременно и той пада, убит на място. Ножът му тупва в полата на стюардесата.

Единственият пострадал пътник е един от заложниците. В момента, когато командосите влизат в самолета, той решава да им помогне и напук на предупреждението на стюардесата скача на крака. Те решават, че е от терористите и го приспиват с един удар. Доста време след това той още ходи на лечение - увредено е трайно зрението му. Бих искал да знам кой ме удари - казва той на следователя. - Аз съм бивш боксьор, ама така не са ме улучвали. Двама от останалите пътници, дотогава спокойни, изпадат в нервна криза. Те бяха просто в истерия и искаха да се саморазправят с похитителите. Наложи се да ги пазим от тях - свидетелства един от командосите.

Стюардесата, обляна в кръв, е откарана във Варненската болница. Ранена е в шията и в ръката, но леко. Ще умра ли? - пита тя. Има късмет - раната е на милиметри от сънната артерия. Екипажът на самолета е награден с ордени, а на другия ден за похитителите е изпратен специален самолет с командоси, който ги връща в София.

Председател на съда, който гледа делото им, е Димитър Попов, по-късно министър-председател на България. Адвокат на един от подсъдимите е бъдещият министър на правосъдието Петър Корнажев. Лъчезар е осъден на 10 години затвор, Красен на 9, Ивайло на 7, но по-късно Върховният съд намалява наказанието му като непълнолетен на 5 години. Красен Гечев излиза от затвора предсрочно условно през 1989 г. и през 1992-а моли за копие от делото, което му е необходимо за американските емиграционни власти. Дали са му признали атентата за актив?

Така завършва текстът на Крум Благов. 

Преди повече от 10 години Красен е убит. Главата му е отрязана и заровена на 20 метра от тялото му на Витоша. Предполага се, че мократа поръчка е дело на руската мафия.

Ивайло Владимиров-Иво Кучето гние в затвор в чужбина.

Източник: 24Chasa.bg

Братя Галеви ВИС Георги Илиев Лъчезар Иванов - Лъчо Терориста Лъчезар Иванов - Терориста
avatar
MymlikovHU 2019-07-27 06:59:24
Приветствую.
Производим:
автоматизация технологических процессов, ремонт устройств плавного пуска, ремонт силовой электроники, ремонт частотных преобразователей, наладка промышленной автоматики, модернизация промышленного оборудования, ремонт промышленной электроники:
CIMR-VCBA0012BAA-1000, VFD750B43C, EQ7-2040-C, SMC931250, ATV61WU15N4U, CIMR-VCBA0003BAA-1000, ATV71EXC5C50N4, CIMRJ7AC22P20, ATV12P037M3, ATS22D62Q, CIMR MR5A 25P5, M600-10402700E, M200-02200056A, ATV71HU40M3S337, E2-MINI-002H, ATV71HD15N4383, ATV31CU15N4, CIMRV7AZB0P10B, ATV61HD45M3X, ATV212WU15N4, 3G3PV-A2055, M700-09402000A, VFD1320CP43A-00, M300-04200133A, MA7200-4020-N1, N3-460-N1, ATS01N206LU, M300-02400032A, IMS20096-V5-C24-F1-E4, CIMR-V7AT25P51, M810-09202190A, M810-07200830A, ATS48C79Q, CIMR-L7B45P57A, E2-8300-001H, CSX-090-V4-C1, ATS22C32Q, FR-S520E-0.2K, S102F25-41, FR-A720-00050, CIMR MTIII 22, E1-9011 050H, M200-04400170A, MP470A6, ATV61EXC5C13Y, SMC920200-P, FR-A241E-15K-UL, FR-F720-03160, E1-P7002 150H, ATV61HD11N4S337, CSX-075-V4-C1, ATV71HU40N4Z, VFD300F43A, FR-Z240-3.7K-UL, M600-03400062A, ATS48D47YS338, FR-A241E-5.5K-UL, ATV61WU75N4C, CIMR-V7AZB0P40B, FR-A540-30K, FR-V520-5.5K, CIMR-V7AZB4P00, CIMRE7Z40300A, ATV71WD22N4A24, MA7200-2020-N4, ATV71WD11N4, FR-F720-00490, M400-084001570A, ATV61E5U30N4, CIMRV7CC20P77, SMC940050-P, MP1200A4R, ATV212HD45N4, FR-F740-00038, VFD185V43A, E1-7011 007H, ATV32HD15N4, ATV212WD30N4, CFW110211T4ON1Z, ATS48D75YS338, ATV71HD11N4, VFD015S43E, QMP400A4R, FR-E540-1.5K, ATV61EXC5C40N, ATV61HD18N4Z, VZA4015FAA-S5030, VFD022EL21A, M100-02400013A, WJ200-007SF, FR-A740-00440, CIMR MR5N 2037, CIMR-F7Z40451A, CIMR MTIII 18, FR-V540-45K, CIMR-F7Z41320, CIMR-E7Z41101A, CIMR-G7U25P51A, FR-D740-036, CIMR-V7ATB1P50, и др.

Prom Electric http://prom-electric.ru/articles/1/984/
avatar
LuckPamaync 2019-06-11 21:30:27
Любите играть в игры на Андроид? Но не каждый любит рекламные вставки! Для вырезания рекламы из мобильной игры есть несколько вариантов, самым надежным из них является установка Lucky Patcher. Это приложение на Android, что взламывает игры и удаляет всю рекламу, что там присутствует. Прямо сейчас можно скачать Лаки Патчер с сайта <a href=https://skachatluckypatcher.ru>https://skachatluckypatcher.ru</a> и наслаждаться игрушками!
avatar
Chriskax 2019-05-14 14:26:07
Chris Stapleton is my favourite US singer. His voice takes me away from all troubles of this planet and I start enjoy my life and listen songs created by his voice. Now the singer is on a All-American Road Show Tour started in May of 2019. The concerts scheduled for the whole 2019, up to the second of November. Ticket prices are moderate and available for all men and women with different income. If you are a country music lover as me, then you must visit at least one of his concert. All tour dates are available at the <a href=https://christapletontour.com>Chris Stapleton tour Las Vegas</a>. Open the website and make yourself familiar with all powerful Chris Stapleton concerts in 2019!
avatar
Vidmkax 2019-05-01 09:00:35
Today almost every Internet user visits YT or any other video hosting provider to upload and watch videos, free movies and other stuff. But sometimes you want to download a videofile and the service doesn't allow you to do so. It's where Vidmate is coming to help you. It provides with an ability for you to download a movie from may services, including Youtube, Vimeo, Vimeo and many others. To perform this you just need to find a video and click download button. Plus, the app is 100% free and has user-friendly UI! Download <a href=https://vidmateapp.pro>Vidmate</a> now and start downloading your favourite movies to share them with your friends!
avatar
Vidmkax 2019-04-29 02:18:02
Today almost every Internet user uses YT or any other video hosting to upload and watch entertaining videos, free movies and other content. But sometimes you want to download a video or a movie and the service doesn't allow you to do it. That's where Vidmate is coming to help you out. It helps you to get a video from may services, including YT, Vimeo, Facebook and many other hosting services. To perform this you just need to find a video and click "download". Plus, Vidmate is completely free of charge and has user-friendly UI with your Android smartphone! Download Vidmate APK from <a href=https://vidmateapp.pro/apk/>https://vidmateapp.pro/apk/</a> now and start downloading your favourite video to share them with your family!
avatar
Xenmaync 2019-04-21 19:29:07
In this age people share images so many times a day they need a high quality and safe application to perform this task. Xender app is one of them. With this app you can transfer your files everywhere you want, from your iOS to computer and vice versa. You may download Xender from <a href=https://xender-download.com>https://xender-download.com</a> for free!
avatar
Tutukax 2019-04-06 14:49:11
Today anybody has an Android or iOS device. This has lead to developing a tons of apps that provide servises such as games, development, entertainment and others. To download any of these applications a user must get an account at either Google Play or Apple Store. But not all apps are available there as they don't meet the official rules. To combat this a new app was developed - TutuApp. This helper works both on Android and iOS run tablets and it has the biggest library of apps and games. We name a few: Pokemon Go, Spotify, Clash of Clans, Fortnite, Snapchat and many others. They come with zero ads and locked content! Whant to know more? Visit <a href=https://tutuapp-app.com>TutuApp</a> to download TutuApp for free on your iOS or Android phone. Installation instructions for TutuApp Helper are available there.
avatar
Tutukax 2019-04-04 21:26:19
Today anyone has an Android smartphone. This has lead to developing a tons of applications that provide servises such as games, development, entertainment playgrounds and others. To download this applications a user must get an account at either Apple Store or Google Play. But not all applications are available there as they don't meet the official rules. To combat this a new app was developed named TutuApp. This helper works both on iOS and Android run phones and tablets and it has the biggest store of games. We name a few: Minecraft, Fortnite, Pokemon and others. They come with zero ads and locked content! Whant to know more? Visit <a href=https://tutuapp-app.com>https://tutuapp-app.com</a> to download TutuApp for free on your Android smartphone. Installation instructions for TutuApp Helper are available at tutuapp-app.com.
avatar
ShawnPam 2019-03-23 22:17:15
All those working on this problem can easily fit inside an average room. They will do a proper check up and if required will also send you to the emergency room. You will not only be entertained, but all three of those books will educate and enlighten you on the subject. Having the reader connect, analyze and interpret all three viewpoints - the author's, the character's and the reader's point of view.. They can simply point at the universal values in life, and at our relationship to these. Film stock flashing and color timing В– done in the development lab after shooting В– can easily be simulated in software and contribute a huge amount to what most audiences unconsciously recognise as a film look. Right now I am involved with a film that is being directed by Billy Yeager that is about the life and music of Jaco Pastorius. Saying that all of this could be explained by the quite terrestrial phenomenon of vulcanism, rocks being ejected from volcanoes.

Visit site: http://v.ht/yKLc

http://v.ht/pj1I
http://v.ht/xDab
http://v.ht/fUL0
http://v.ht/RmvB
http://v.ht/CDcy
avatar
AppVakax 2019-03-20 16:35:45
Хочется получить игру, но ее нет в Апл Стор? Хочется скачать программу на Айфон, но она за деньги? На помощь приходит AppValley! Это бесплатное приложение для ipad позволяет скачивать игры для смартфона не платя ни копейки! Больше деталей на сайте <a href=https://appvalley.ru>appvalley.ru</a>. Скачивайте это приложение на свой девайс и наслаждайтесь им! Приятной работы!
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 next общо: 278 | показване: 1 - 10
Captcha

Оценка на новината

5