Начало | Криминално | Кой е Желко Ражнатович - Аркан - част 2

Кой е Желко Ражнатович - Аркан - част 2

Криминално 0 Прочетено: 792540 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Кой е Желко Ражнатович - Аркан - част 2
4183ddc6461493ddd2e8212177bbcd0f

Припомняне:

В преданата статия, която публикува crimes.bg стана ясно, че известният сръбски командир на правоверното формирование Тигри, бизнесмен-патриот, любител на футбола, обвиняван за редица военни престъпления на Босна и Хърватия е бил един от най-издирваните престъпници от Международната организация на криминалната полиция Интерпол, като всеки път, когато е получавал присъда и е бил задържан, той е успявал да избяга преди изтичането й. Един от най интересните случаи е бягството му от специалния затвор за опасни терористи в Торберг, където изтърпява два месеца и бяга, прескачайки две високи стени с бодлива тел, облечен с десет пуловера, за да не се нарани.

Интересно за детството му:

Бащата на  Аркан, който е бил офицер в Югославската народна армия, по-късно служител на сръбската Държавна сигурност се отнасял изключително строго с децата си. Още от малък Желко Ражнатович е проявявал неподчинение и понасял физически побой от баща си. На 9 годишна възраст бяха за първи път бяга от дома си, и прекарва месец и половина в Международния младежки лагер в Дубровник , но изпраща картичка на сестра си и баща му го открива, тогава за първи път бива пребит от него. Първия си обир прави, когато е бил на 14 години, баща му го изпраща в поправителен дом. Може би тогава се отключват още повече и желанията му за извършване на престъпления.

thumbzz

"Професионален опит":

Страстта му към престъпленията го следва неотлъчно. Желко Ражнатович напуска Югославия през 1972 г. и 11 год. не се завръща.

На 1 февруари 1974 г. в Милано извършва въоръжен обир с убийство в ресторант „Кико“ заедно с Божидар Вуличевич с прякори Коко и Чора, и Александър Марич.

На 19 април 1974 г. пред GT Bank  насилствено отнема от куриер 9 000 крони

На 17 май 1974 г. обира клон на същата банка

На 6 септември 1974 – обира друга банка

На 17 октомври 1974 г. открадва 80 000 крони от една стокхолмска банка

Следват години на въоръжени обир на бижутерни магазини, убийства на невинни хора и още куп престъпления за които е вкарван в различни затвори, но винаги е успявал да избяга.Обвиняван е , че може да извърши атентати срещу министрите на външните работи на Германия, Италия и Франция. След всичко това, през 1992 лондонският офис на Интерпол проучва, че Желко Ражнатович е станал сръбски командир, използва военен псевдоним „Аркан“ и че средствата за масова информация в Сърбия го представят като герой от гражданската война в Босна и Херцеговина.

arkan_wedding150

Любовта в живота му:

Освен престъпните си мераци и футбола, Аркан имал и друга страст, любовта в живота му била известната фолк певица Цеца Величкович, която след смъртта му изпява песента "пиле" в негова памет. Още когато я видял й признал, че ще й бъде верен до гроб. Цеца казва, че една от причините била умението и да стреля с пистолет. Тя обожавала оръжията и в това явно се е припознал и считания за национален герой, Аркан. Те били неотлъчно заедно Цеца и преди е била част от опасните подземни среди.

Краят на една любов:

През 2000г., с убийството на Аркан в лобито на хотел „Интерконтинентал“, най-сетне приключват десетилетия на кражби, насилие и спонсорирани от държавата убийства. Ражнатович загива на 48 годишна възраст сред дъжд от картечен огън, докато си пийва с приятелите и охраната си в хотела в Белград. Интересното тук, е че собствената му съпруга го е повикала на срещата, но по-късно подозренията към нея се разсейват. Цеца Ражнатович е заподозряна за убийството на покровителя си. По - късно обвиненията се отхвърлят, но близки до Аркан все още твърдят, че тя е поръчала убийството. Теориите им се уповават на факта, че след пищната сватба на двамата влюбени, кариерата на  "балканската Мадона" тръгва целеустремено на горе и тя вече се чувства самостоятелна, а живота й с Аркан ще й попречи да върви нагоре. Други казват, че всичко е било въпрос на интереси и някой е получил голяма сума пари, за да ликвидира подземния бос. Трета теория е, че той е знаел твърде много и се предполага, че както югославската държава го е създала, така тя единствена е била достатъчно могъща, за да го съсипе, а може би е станал твърде силен и неконтролируем, за да се справят с него. Най- вероятно Цеца не е имала нищо общо със смъртта на Аркан, когато става дума за всички останали взаимоотношения с високопоставени лица от Държавна сигурност. Дори Слободан Милошевич веднъж бил попитан от Ричард Холбрук, защо не предприема нищо срещу Аркан и отговорът на тогавашния сръбски лидер бил „Страхувам се от него“.  Така или иначе Желко Ражнатович - Аркан губи всичко, но остава в историята като един от най-мразените и в същото време най-обичани личности.

 

Аркан герой грабежи държавна сигурност Желко Ражнатович - Аркан Интерпол национален Сретен Йосич
общо: | показване:
Captcha


Оценка на новината

5