Начало | Криминални досиета | Жените на мафиотите

Жените на мафиотите

Криминални досиета 1 Прочетено: 905688 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Жените на мафиотите

Те са всеотдайни майки и съпруги и не се месят в гешефтите на мафията. Поне така си мислехме досега. Жените на италианските мафиоти все по-често застават начело на мафиотските кланове. И се справят не по-лошо от мъжете.

"До гуша ни дойде от тези процеси", казва една възрастна жена, протестираща пред сградата на съда в Косенца. Тук, в полите на планината Сила в южноиталианския регион Калабрия, бяха арестувани всички членове на един от мощните кланове на Ндрангета. Сега те са изправени пред съда. Жените на мафиотите обаче демонстрират срещу процесите и самоуверено дават интервюта.

"Протестираме срещу тези преднамерени процеси, които всъщност са решени още преди да са започнали. Който бъде заловен, автоматично бива осъден. Къде остава презумпцията за невиновност, която правосъдието би трябвало да гарантира?!"

Дойде часът на съпругите

Ндрангета е мафия, организирана на партриархален принцип. Сега, когато всичките мъже от един от най-мощните й кланове са изправени пред съда, настъпва часът на съпругите. Жените защитават мъжете си - мафиоти, които вече са били осъждани. Дали те им помагат и да продължат престъпния си бизнес? Да, твърдо убеден е социологът Нандо дала Киеза, който добре познава властовите структури на организираната престъпност в Италия:

"Преди мафиотите рядко и само за кратко време влизаха в затвора, затова и не им се налагаше да въвличат жените си в престъпния бизнес. Преди съпругите не биваше да знаят нищо за сделките, това беше един вид вътрешен закон на мафията. Само че когато босът попадне в затвора, после и синът му, а след него и братът, и братовчедът, мафиотският клан започва да се оглавява от съпругата."

А жените сякаш това и чакат. Така за кратко време невзрачни домакини изведнъж се превръщат в босове на престъпни групировки. Те организират търговия с наркотици, контрабанда на оръжие, изнудване и рекет. Не по-малко брутално от своите съпрузи. За тях това е детска игра - след като години наред мълчаливо са наблюдавали как протичат процесите в мафията. А и все пак носят фамилно име, което всява страх.

В мафията сега се случва точно това, което наблюдаваме и в останалата част на обществото - жените си проправят път към властта, те поемат все повече отговорности. Правосъдието неволно поощрява това развитие, като преследва и наказва само мъжете, а не и жените мафиоти, смята социологът. Преди в Италия не е имало жени начело на мафиотските групировки, затова и правосъдието не предвижда наказания за съпруги, сестри и дъщери на мафиоти, които откажат да дадат показания срещу роднината си. Доскоро просто се смяташе, че жените и без друго не знаят нищо за "бизнеса". Само че днес нещата изглеждат по друг начин.

Свобода и справедливост за мафиотите?

В Италия жените все по-често поемат ролята на мъжете мафиоти, макар да не го показват открито, казва социологът Дала Чиеза. Те настояват за по-дълги свиждания с арестуваните си мъже и братя, уж защото сърцето им се късало от мъка, а на свижданията те всъщност обсъждат "бизнес въпроси" и планират престъпления.

"Синът ми е осъден на доживотен затвор без доказателства", гневи се възрастната сеньора в Калабрия и вдига плаката, на който пише: "Свобода и справедливост".       

АГ, ДПА, ДР, Б. Рачева, Редактор: М. Илчева

Източник: dw.de

мафия; италианска мафия
avatar
Utimb 2020-05-13 15:41:49
http://reyna.userbet.xyz ПРИСОЕДИНЯЙТЕСЬ СЕЙЧАС И ПОЛУЧИТЕ 100$ К ВАШЕМУ ПЕРВОМУ ДЕПОЗИТУ!
Управляйте роботом самостоятельно! Контроль уровня риска!

https://lipmebel.su/products/stoleshnitsa-shokoladnyj-opal-184o-matovaya-25-mm#comment_243 - Высокотехнологичные инструменты для заработка на криптовалютных активах https://kemerovo.podarki-market.ru/catalog/product-395311/?MID=518&result=reply#message518 - Высокотехнологичные инструменты для заработка на криптовалютных активах http://www.stm35.ru/blog/my-rabotaem-s-06-marta-2020-goda#comment_225710 - Высокотехнологичные инструменты для заработка на криптовалютных активах c8648a2
общо: 1 | показване: 1 - 1
Captcha

Оценка на новината

5.00