loading...
Начало | Инциденти | Изгоря сграда – незаконен дом на 45 бежанци

Изгоря сграда – незаконен дом на 45 бежанци

Инциденти 0 Прочетено: 134568 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Изгоря сграда – незаконен дом на 45 бежанци
Покривът на сграда, намираща се на столичния „Женски пазар“, изгоря вчера. По-късно се оказа, че в таванското помещение на сградата са живеели около 45 бежанци. Според разкази на очевидци, рано сутринта на 27 ноември, сградата започнала да дими и хората избягали от нея.

Сградата се намира на бул. „Стефан Стамболов“ №45, а пожарът е възникнал около 07:15 часа. Само за три минути на мястото са пристигнали четири пожарни автомобила, а пожарникарите успели да евакуират хората, които все още се намирали в постройката.

По-късно станало ясно, че в кооперацията са живеели 8 деца и 37 възрастни от Афганистан. Те са проверени и е установено, че са кандидатствали за получаване на статут. Голяма част от документите и дрехите на бежанците са останали в помещенията на сградата и са изгорели. След пожара част от пострадалите са откарани в бежанския лагер в столичния ж.к. „Овча купел“, а останалите са останали в района на Женския пазар.

Сградата се оказала нелегален приют за бежанци. Мъж от турски произход на име Тасим събирал от хората между 5 и 10 лева за нощувка. Стаите нямали ток и вода, а отоплението било осигурявано от горелки. Бежанците спели по пода, защото нямало легла.

Огнищата в старата сграда също били използвани. Те палели дървен материал в тях, но тъй като не били свързани към комините на постройката, се налагало да отварят прозорците, за да излиза димът. Част от търговците на пазара използвали таванските помещения за складови и изхвърляли фасовете си без да се съобразяват къде.

Според съседи, положението било такова от около месец и имало голям риск от пожар.

Служители на Трето РУП и Инспектората към общината проверявали на няколко пъти приюта през изминалата седмица преди пожара. Появили се оплаквания за кражби. Сириец, живеещ в незаконното общежитие подал оплакване, че сумата от 1 000 евро, която получил от свой роднина от Германия била открадната от афганистанец, живеещ в същата кооперация. До момента обаче случаят остава неракрит.

До обяд вчера служителите на реда издирваха Тасим, давал „под наем“ кооперацията. Той владеел сградата от около 10-15 години, когато се настанил като наемател и собствениците не успели да го изгонят.

Четете повече по темата:

Ексклузивно! 18 имигранти с неустановен произход се давят в река Резовска
бежанци Женски пазар криминални новини Пожар София
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

5