Начало | Измами | Българи се оказаха в капана на некоректен работодател в Германия

Българи се оказаха в капана на некоректен работодател в Германия

Измами 0 Прочетено: 115038 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Българи се оказаха в капана на некоректен работодател в Германия

Немски работодател експлоатира български строителни работници в Германия. Нашенците се оказаха в капана на некоректен работодател, който ги задължава да работят по шест дни в седмица. Но им плаща по-ниско възнаграждение дори от минималната надница, пише БЛИЦ.бг., позовавайки се на изданието "Български новини".

 

КНСБ алармира за този казус с настояването той да бъде обсъден от Европейския орган по труда.

 

Българските работници са били командировани от януари месец до август 2019 г от строителна компания у нас. Обектите, на които българите са работили, се намират в Грос-Цимерн.

 

Европейският орган е получил сигнал едва в края на август. Българската компания, която е командировала работниците, е подизпълнител на германска фирма. И двете фирми са собственост на едно и също лице и са управлявани от него. 

 

Работниците са се трудили по 9 часа в дните от понеделник до петък и по 6 часа и половина в събота. На 13 септември те са получили възнаграждение в размер на 2700 лева (около 1350 евро), което е за месеците юни и юли.  ЕОТ изчисли, че от 1 юни до края на август строителите са изработили общо 642,5 часа, а възнаграждението, което са получили, е под минималното.

 

Засега няма налична информация дали българската компания плаща дължимите данъци и социални вноски в България, посочват от КНСБ. Това определено трябва да бъде обект на разследване от властите в България. Но не е изключено да става въпрос за фалшиви данни, допълва изданието.

Жестоко прецакани: Гурбетчии превивали гръб 9 часа, 6 дни в седмицата за €675 в Германия  - 0

Източник: Blitz.bg

Няма етикети за тази новина
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

5.00