Начало | Измами | Нова схема за измами: Дискриминираните не плащат дължимото

Нова схема за измами: Дискриминираните не плащат дължимото

Измами 0 Прочетено: 137340 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Нова схема за измами: Дискриминираните не плащат дължимото
Нова схема за финансови измами набира популярност. Хора от малцинствата  правят почти успешни опити да не плащат големи дългове към банки и други институции заради дискриминация на етническа и верска основа, проявена към тях.
Прилагащите схемата са основно от ромски произход и действат по следния начин. Теглят голям заем, който инвестират в скъпа стока и спират да плащат вноските по заема си. Когато банките опитват да си върнат сумите, се оказва че хората са неплатежоспособни и няма как да изплатят дълга си. Освен това парите са инвестирани в скъпи електроуреди и други стоки, които са незабавно продадени.
При опит вноските да бъдат получени по законния път, изведнъж се оказва, че длъжниците нямат собственост и няма как да изплащат огромните суми. Следващият етап на събирането на дълговете е отнасянето на случая към частен съдия-изпълнител, който трябва да намери начин да накара хората да върнат сумата.
Следва жалба до Комисията по дискриминация от страна на длъжниците и така казусът е решен – те не плащат. Частният съдия-изпълнител – Мариана Обретенова, лично е пострадала от подобна практика, съобщава Марица.
Тя поела случая на 75-годишната Фатма Асан, която имала заем от 2 000 лева, който не можела да изплаща. Сумата значително се увеличила, когато към главницата били добавени и лихвите. Започват преговори с ромката, която трябва да внася по 20 лева на месец, но не може, тъй като няма никакви доходи.
След време в кантората на Мариана Обретенова е получена информация за жалба срещу нея в Комисията по дискриминация, подадена от иначе неграмотната Фатма Асан. Мотивите са, че Асан е станала жертва на етническа дискриминация. Броени дни след това, група хора отива в офиса на съдия-изпълнителя и й предлага да отмени дължимата сума на Фатма, срещу което жената ще оттегли жалбата си.
Ако изгуби делото най-малката сума, която ще заплати Обретенова е 5 000 лева. В крайна сметка става ясно, че Асан не е жертва на дискриминация, но има много други случаи, в които се злоупотребява с взети назаем суми.

Материалът е публикуван в секция "Криминални новини"
измами криминални новини
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

5