Начало | Измами | Внимание! Нова нигерийска измама в Интернет

Внимание! Нова нигерийска измама в Интернет

Измами 0 Прочетено: 185724 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Внимание! Нова нигерийска измама в Интернет
Нова измама придобива популярност в Интернет, пише „24 часа“. Тя е популярна като „Измама 419“ – името на всички измами онлайн, които идват от Нигерия.

Схемата действа чрез сайтове за покупко-продажба.

Обикновено продавачът, който е физическо лице, получава съобщение на развален български, в което се обяснява, че неизвестен чужденец би желал да закупи продаваната стока, но тя трябва да бъде доставена в чужбина. След това следва молба да изпратите координатите си, за да може да изчисли разходите за транспорт, които сам обещава да поеме.

Плащането задължително трябва да се извърши чрез PayPal и той обяснява, че вече е превел парите в сметката Ви плюс сумата за транспорт. Молбата му обаче е да платите в брой за доставката.

Впоследствие се оказва, че подобна сума никога не е превеждана и няма как да си върнете парите, които сте заплатили за транспортирането на стоката. Измамата е умела, тъй като в тези случаи, продавачът получава съобщение, изглеждащо като официално такова от PayPal, в което е уведомен, че по сметката му е преведена определена сума. После се оказва, че такъв трансфер никога не е провеждан.

Измаменият обикновено получава два имейла от PayPal, в които го молят да даде данните за изпращането и обясняват условията за доставка. В тях се съдържа информация, че е възможно в акаунта Ви в официалния сайт на компанията, да няма информация за скорошни трансфери, тъй като системата е била използвана за измама и са се наложили промени в политиката на сайта.

Друг интересен факт, който съобщават измамниците от името на организацията е, че за съжаление няма как да осъществите контакт по друг начин освен по имейл, тъй като наскоро са станали жертва на хакерска атака и отстраняват проблемите по системата, предизвикани от нея.

По този начин можете да изгубите както парите си, така и продавания предмет, тъй като се счита, че грешката е Ваша.

Ако сте станали жертва на подобен тип измама, можете да подадете сигнал в официалната българска платформа за борба с кибер престъпността - CyberCrime.bg

Материалът е публикуван в секция "Криминални новини"
Измама 419 криминални новини Нигерия онлайн измама
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

5