Начало | Забравени досиета | Убийството на Васил Илиев е политическо

Убийството на Васил Илиев е политическо

Забравени досиета 0 Прочетено: 379764 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Убийството на Васил Илиев е политическо
Депутатът от 36-тото Народно събрание – Янко Кожухаров даде нова информация на обществеността за убийството на основателя на ВИС – Васил Илиев пред "Блиц".

Според сведенията на Кожухаров, убийството на боса е политическо и засяга обсъжданото отделяне на ВИС от сферата на застрахователната дейност. Последният човек, разговарял с Васил Илиев, преди той да бъде показно разстрелян на път за ресторант „Мираж“ е доцент Александър Маринов, който твърди, че са обсъждали именно отделянето на ВИС.

Малко преди показната екзекуция, служители на реда правят обиск на Васил Илиев и бодигардовете му, изземвайки оръжието им с цел проверка. В лични разговори през същата седмица босът е чут да казва, че охранителите му не са въоръжени. По-късно, на 25 април 1995 година, е убит.

И до момента не е ясно точно кой го е разстрелял и каква е причината за това. Има предположения, че СИК стои зад поръчката на убийството му заради разпределението на пазара за застраховки. Въпреки, че оръжието е открито, авторите не са задържани и до днес.

Това е едно от най-обсъжданите показни убийства в историята на България, което започва серия от разстрели на ключови подземни фигури, включително и на брата на Васил – Георги Илиев през 2006 година в Слънчев бряг.

Материалът е публикуван в секция "Криминални новини"
Васил Илиев ВИС криминални новини
общо: | показване:
Captcha


Оценка на новината

5