Начало | Забравени досиета | Показният разстрел на Шинка Манова – 8 години неразкрит

Показният разстрел на Шинка Манова – 8 години неразкрит

Забравени досиета 0 Прочетено: 421722 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Показният разстрел на Шинка Манова – 8 години неразкрит
Днес се навършват 8 години от показния разстрел на митническата служителка Шинка Манова, която беше екзекутирана заедно с шофьора си Йордан Герговски на 10 октомври 2005 година.

Манова тогава е на длъжност шеф на дирекция „Последващ контрол“ към Агенция „Митници“. Има информация, че разследващите са подновили разследването на убийството след години липса на улики.

Убийството на Шинка Манова

Около 09:00 часа на 10 октомври преди осем години, Шинка Манова излиза от дома си, намиращ се на улица „Деян Белишки“ в столичния квартал „Гоце Делчев“ и се качва при шофьора си – 25-годипния Йордан Герговски в сребрист на цвят джип „Toyota Landcruiser“.

След няколко метра, автомобилът намалява скорост, за да премине през спящ полицай. В следващия момент неизвестен открива стрелба по тях. Манова, известна и като Мамето, е улучена от два куршума в главата, а водачът също е ранен.

Стрелецът незабавно избягал от мястото. Шинка Манова загива на място, а Герговски издъхва на път към болницата.

Версиите за убийството

Основните версии на разследващите за екзекуцията на митническата шефка, са четири. Според едната, убийството има връзка с бизнеса с лекарства. Друга гласи, че хора от ВИС-2 имат общо с разстрела, а именно Константин Димитров – Самоковеца и Димитър Димитров – Маймуняка.

Разследващите твърдят, че Манова демонстрирала твърде висок за доходите си стандарт за живот. Поради тази причина, те се съмняват във връзките й с подземния свят.

Друга версия сочи, че цел на стрелбата не е била Шинка Манова, а шофьорът й – Йордан Герговски. Той е виновник за катастрофа, причинила смъртта на двама души. Допуска се, че е възможно близки на жертвите да имат общо с разстрела с цел отмъщение.

Най-вероятната версия за смъртта й обаче е, че е била убита от украински мафиоти, които вкарвали контрабандно месо от Русия, Украйна, Китай и Индия през пристанище Бургас.

Арестът на Щайгата

Непосредствено след убийството на Манова, полицаите обикалят местопрестъплението за улики и залавят Марио Пеев – Щайгата, на 41 години. Мъжът живее наблизо и има множество криминални регистрации.

Той е задържан за 72 часа, но после е освободен заради липсата на доказателства. Въпреки това срещу него има подозрения и за убийството на писателя Георги Стоев, но няма доказателства за авторство на нито едно от двете.

Историята на показните убийства, можете да видите тук.

Снимка: BgDnes.bg

Няма етикети за тази новина
общо: | показване:
Captcha


Оценка на новината

5