Начало | Анализи | 30 български политици в затвора

30 български политици в затвора

Анализи 0 Прочетено: 1673 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
30 български политици в затвора

Поне 20-30 политици в затвора с ефективни присъди за корупция! Такава цел си е поставила властта в доклад „Стратегически насоки за борба с корупцията". Той ще бъде разглеждан утре на Министерски съвет по предложение на вицепремиера Меглена Кунева, пише „24 часа".

Документът е подготвен от работна група, водена от заместник-министъра на вътрешните работи Филип Гунев, и върху него през март трябва да бъде написана цялостната антикорупционна стратегия на България.

Целта корумпираните властници да бъдат вкарани в затвора е поставена пред ново специално звено, което да разследва всички политици, министри, висши чиновници, шефове на агенции. Ще се занимава единствено със случаи, при които щетите за бюджета надхвърлят 1 000 000 лв. или поисканият подкуп е над 100 000 лв. Такива звена вече функционират доста успешно в Румъния, Полша, Литва и Латвия.

Създаването на такова звено бе предложено първоначално от главния прокурор Сотир Цацаров, а сега е възприето и от правителството. За да бъдат постигнати резултати и да се гарантира независимост на новата структура, ръководството й ще бъде редовно атестирано за постигнатите резултати. Ако поставените цели на бъдат изпълнени, шефовете на звеното ще бъдат сменени.

В новата структура ще участват поне 200 прокурори, следователи, оперативни работници от МВР и данъчни инспектори от НАП, предвиждат стратегическите насоки.

Моделът на специализираното звено трябва да бъде пренесен и в регионите. Предвидено е да има 6 регионални структури, които да се занимават с корупция на властта, но в размери, по-малки от лимитите на националното звено. Комисията за конфликт на интереси трябва да получи правомощията да разследва и анализира имуществените декларации на политиците и висшите чиновници, за да може да се откроят неправомерно забогателите участници във властта.

Полицити затвор
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0