Начало | Анализи | Валентина Иванова от Бургас приемала хапчета за отслабване с амфетамини

Валентина Иванова от Бургас приемала хапчета за отслабване с амфетамини

Анализи 0 Прочетено: 2968 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Валентина Иванова от Бургас приемала хапчета за отслабване с амфетамини

Тайнственият свидетел, когото трябва да разпитат за смъртта на красивата медицинска сестра Валя от Бургас, бил човек от група за отслабване, в която членувала в интернет младата жена. Момичето е използвало нелегално внесени виетнамски и китайски средства за понижаване на теглото, част от които съдържали изключително опасни вещества, подобни на наркотик.

Именно такъв препарат е трябвало да получи Валя във фаталната нощ, смятат от полицията. Препаратите били внасяни нелегално и затова свидетелят се укривал. Заради издирването му разследването беше удължено с два месеца преди дни. Неизвестният мъж живеел във вътрешността на страната, но досега ченгетата не са успели да го намерят, защото се укривал. Разследването за мистериозната смърт на Валя вече бе удължавано на два пъти, но близките настояваха пред прокуратурата да се рови за следа за убийство или склоняване към самоубийство.

Момичето дълго време е било на хапчета заради психиатрично заболяване и е възможно те, в комбинация с нелегалните китайски препарати, да са дали някаква реакция, подтикнала медицинската сестра да сложи край на живота си. Красивата Валя изчезна на 15 април м.г. през нощта, когато пристигнала с такси на входа на Морската градина. Тръгнала към Казиното и най-вероятно е слязла до моста.

Според разследващи полицаи момичето се е хвърлило в морето. Тялото му изплува на 19 май в района на бургаското пристанище. То бе силно разложено, но ДНК експертиза потвърди самоличността на Валентина. Разследващите установиха, че младата жена е имала проблеми с приятеля си Валентин, който бил против манията й за отслабване, още повече с подобни вредни средства, затова е избрала момент, когато той е бил на работа, за да се срещне с доставчика на медикаментите.

Основната версия, че Валя сама е скочила в морето, остава, но ченгетата все повече са склонни да смятат, че тя е била доведена до самоубийство. Полицията издирва дистрибуторите на опасните китайски и виетнамски препарати. Нищи се и дали заради печалбата хората от групата за отслабване не са твърдели, че Валя има нужда от свалянето на още няколко килца, въпреки че имала перфектно тяло.

Китайските хапчета, които Валя пиела, водят до сърцебиене, световъртеж, прималяване. Не е изключено младата жена да е паднала във водата в резултат на това, че й е прилошало от таблетките. Ако е била замаяна, тя не е могла сама да се измъкне от морето и се е удавила, смятат криминалисти. Таблетките съдържат сибутрамин, което е вид амфетамин.

Наркотикът потиска апетита и така се стига до отслабване. Производителите са разположени основно в Азия, но търговците са базирани в Европа - във Великобритания, Холандия, Исландия и Чехия. Печалбата от това нелегално производство е огромна и може да надхвърли стотици пъти печалбата от хероин.

Дали Валя е станала жертва на тази мафия, все още не е ясно. Майка й обаче продължава да се съмнява, че дъщеря й сама е сложила край на живота си. Тя смята, че е била отвлечена и убита. Затова прокуратура и полиция изчистват всички версии. Камерите в Морската градина са я заснели как влиза в парка край морето и часове наред се разхожда сама.

Точният момент на скачане във водата не е запечатан от видеоустройство, но е доказано, че Валя не е излизала от Морската градина. По-рано на моста са записани кадри с две момчета и момиче, които пушили трева, но те си тръгнали и въобще не се засекли с Валя.

Съдебномедицинска експертиза доказа, че 25-годишната медицинска сестра се е удавила. Тъй като тялото й бе силно разложено, наблюдаващият прокурор Димо Маджаров назначи експертизата, която трябваше да установи наличието на едноклетъчен морски организъм диатомей в бъбреците и белия дроб на момичето. Тя бе направена във Варна, тъй като в Бургас няма условия за подобен прецизен анализ. Удавянето беше потвърдено, но засега никой не знае как е станало - дали доброволно или някой й е помогнал. Проверява се, че Валя е взела пари назаем от лихвар и не е могла да ги върне.

Странното поведение на ченгетата след изчезването на Валя породи маса слухове. На втория ден след обявяване на момичето за издирване полицията каза, че не става дума за престъпление и даде да се разбере, че младата жена се е самоубила. Униформените не обясниха защо са толкова категорични месец преди да бъде намерен трупът.

Криминалисти с опит твърдят, че докато не приключи разследването, се работи по всички възможни версии, включително и убийство, което колегите им от Бургас не направиха. Изявлението им изглеждаше доста странно, защото Валя можеше и да е жива. Ченгетата обаче са били убедени в смъртта й и побързаха да обявят, че тя не е свързана с престъпление.

Не става ясно и защо разследващите твърдяха, че Валя е слязла в Морската градина към 23,30 ч. Това противоречи на думите на баща й, че точно по това време е влязъл в стаята на дъщеря си и я заварил по нощница. Момичето обяснило, че ще си ляга. Половин час по-късно то се облякло, поръчало си такси и потеглило към центъра на Бургас. На таксиджията Валя казала, че отива на купон с приятели. Около 01,00 ч. слязла на входа на Морската градина, платила, взела телефона на шофьора, за да му се обади да я прибере на връщане, и тръгнала по алеята, по която се разхождала няколко часа. След това следите й се губят.

Все още не е ясно дали става дума за самоубийство, склонил ли я е някой към него, или трагедията е резултат на убийство или нещастен случай. Приятелите на Валя настояват всички замесени с медицинската сестра да бъдат тествани с детектор на лъжата.

Автор: Всеки ден

--

Единствено Crimes.bg публикува снимки на охранителните камери, разположени по цялата дължина на моста, а на платформата от която Валентина е влязла във водата има 6 охранителни камери. Информацията бе опровергана от приятеля на Валентина, но полицията категорично разполага със записи на целият престой и действията на Валентина преди да влезе във водата, което е и причината за версията, която бе обявена в деня след изчезването на Валентина.

Снимките може да видите тук

Валентина Иванова
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

5.00