Начало | Анализи | По 1500 евро на автобус вземали митничарите от Свиленград и Капитан Андреево

По 1500 евро на автобус вземали митничарите от Свиленград и Капитан Андреево

Анализи 0 Прочетено: 1314 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
По 1500 евро на автобус вземали митничарите от Свиленград и Капитан Андреево

По 1500 евро на автобус от Турция до Сърбия или Румъния са вземали митничарите от Свиленград и Капитан Андреево, за да не го проверяват. Това се казва в сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, изпратен есента на миналата година от неправителствената организация „Българска Легия Антимафия“. В сигнала за съществуването на организирана престъпна група за изнудване, контрабанда и укриване на мита и акцизи от митница Свиленград е посочен поименно и арестуваният преди дни шеф на пункта Тодор Караиванов, съобщава „Преса“.

В сигнала на „Легия Антимафия“ е приложена и справка, изготвена от уволнен митничар от Свиленград, в която са описани тарифите за подкупи на митничарите.

Всеки ден, без неделя, през граничния пункт по редовните линии Истанбул-Букурещ и Истанбул-Белград преминават седем пътнически автобуса, пет за Румъния и два за Сърбия, собственост на транспортни фирми. Всеки един от тях превозва контрабандни стоки в големи количества като маркови дрехи, цигари без бандерол, парфюми и наркотици. Всеки шофьор на такъв автобус събира от пасажерите пари и плаща на митничарите на трасе „вход на леки автомобили и автобуси“ сумата от 1500 евро. Парите се дават за безпрепятствено преминаване на автобуса без проверка, пише бившият митничар.

В сигнала до прокуратурата той посочва имената на 11 фирми и номерата на техните автобуси, които минават срещу заплащане през границата. В сигнала са описани още тарифите за внос на контрабандни цигари с автомобили – по 100 лв. на кола, както и парите, по 200 евро на камион, събирани от шофьорите на тирове, които не искат да минават проверка.

Намерените в офиса на Караиванов 12 000 евро плюс още 6000 лв. в якето му са оборотът, събран от подчинените му в края на дневната смяна, твърдят разследващи.

Легия Антимафия Тодор Караиванов
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0