Начало | Анализи | Акция "Казабланка" разби банда за превеждане на нелегални имигранти

Акция "Казабланка" разби банда за превеждане на нелегални имигранти

Анализи 0 Прочетено: 1277 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Акция "Казабланка" разби банда за превеждане на нелегални имигранти

При съвместна операция на ДАНС, германските служби и Европол е разбита международна организирана престъпна група за превеждане на нелегални имигранти на територията на ЕС 

При извършените претърсвания на 15 адреса са открити и иззети подправени документи за пътуване, пистолет и муниции, метамфетамини, мобилни телефони, SIM карти, компютърни конфигурации, банкови извлечения и 20 000 евро в брой.

Разследването на престъпната дейност на групата, съставена от български и турски граждани, пребиваващи в Саксония, е започнато от германските власти през март 2014 г. по данни за подпомагане на влизането на нелегални имигранти предимно на територията на Германия. 

Членовете на групата са взимали по 2000 евро за неистински документи и по 3500 евро за фалшиви визи, които биха улеснили влизането на мигрантите в ЕС. Съществуват подозрения, че престъпната група е организирала трафик на хора през два канала – през сухопътната граница от Турция в България и със самолет директно от Турция в Германия. За „услугата” нелегалните мигранти са плащали допълнително 7000-8000 евро.

В проведените в рамките на операцията едновременни действия на територията на Германия и на България участваха общо над 250 служители на правоохранителните органи, включително и специални полицейски подразделения.

В деня на операцията Европол разположи свой мобилен офис в Германия за оказване на помощ чрез извършване на разузнавателен анализ на място и осъществяваше аналитична подкрепа и непрекъсната обмяна на данни с българските и германските служби.

ДАНС имигранти Акция на ДАНС
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

5.00