Начало | Анализи | Часът на пристигане на линейката при починалата фотографка е бил подправен

Часът на пристигане на линейката при починалата фотографка е бил подправен

Анализи 0 Прочетено: 464 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Часът на пристигане на линейката при починалата фотографка е бил подправен
Image_4109970_126Часовете на тръгване и пристигане на линейката при Елизабет Димитрова - 40-годишната жена, която почина на улицата в столичния кв. "Надежда" в понеделник вечерта, без да дочака спешна помощ - са подправени. Това заяви председателят на Изпълнителната агенция "Медицински одит" д-р Симеон Василев, след финала на проверката по случая, цитиран от БНР.

Близките на жената, която работеше като фотограф, разказаха, че тя припаднала и те веднага се обадили на 112, но линейката дошла след 55 минути. Справка на здравното министерство на следващия ден показа, че от поемането на сигнала до пристигането на помощта са минали около 19 минути.

Според Василев обаче проверката е показала разминаване на записаните часове с действителните, както и други нарушения, като липсата на екипировка в линейката. Това по думите му показва не добра организация на екипа при тръгване. След пристигане на мястото медиците не са постъпили професионално, като не са извършени всичките действия за установяване на смъртта на жената, не са направени и реанимационни действия, допълва ръководителят на "Медицински одит".

Вчера здравното министерство свика извънредна пресконференция по случая и по проблемите със Спешната помощ в столицата, на която не беше съобщено за подобно разминаване в часовете. Беше обявено обаче, че директорът и зам.-директорът на Спешния медицински център в София са предложени за уволнение, както и че екипът, поел сигнала, ще понесе административно наказание заради липсващото оборудване.


Заместник-директорът на столичната Спешна помощ Ангел Ангелов, който е един от предложените за уволнение пък обясни тази сутрин, че линейката действително е пристигнала за 19 минути, но фаталното забавяне от около 8-9 минути е било заради това, че не е имало свободен екип в момента, когато е подаден сигнала. "Всички последвали действия са функция на това, че е забавен адресът. С 10 линейки, защото през нощта са били 10, при двумилионен град, за съжаление не успяваме", каза Ангелов.
Източник: 24часа

Няма етикети за тази новина
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

5