Начало | Анализи | 10 успешни високотехнологични престъпления

10 успешни високотехнологични престъпления

Анализи 0 Прочетено: 641 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
10 успешни високотехнологични престъпления
Технологиите, тази благословия и проклятие на човечеството, още от създаването си са били предопределени да помагат не само за развитието на цивилизацията, но и за най-тъмните й страни. Престъпниците първи се ориентираха към ползите от това да владеят съвременните електронни джаджи и сътвориха своите си престъпни чудеса с тяхна помощ.

Сега ще ви разкажем за няколко високотехнологични престъпления, които оставиха следа в историята.

  1. Червеят WANK през 1989 г. прониква в компютърната мрежа на NASA. Пробива софтуерна „дупка”, която спира планираните полети на няколко космически спътника. И до днес авторите на този гениален „червей” не са открити.

  2. Скенер в мобилен телефон позволил на трима хитреци да изчислят скоростта на въртене на рулетката в лондонското казино Риц. В резултат само за ден печелят над един милион лири стерлинги.

  3. Камера в ръкава и печалба от 250 хил. долара на покер в 6 казина – това е идеята на Яу Ив Лам.

  4. Хакерска атака срещу банков сървър дава печалба от 9 милиона долара в рамките на 30 минути. Едновременно, в пълен синхрон, само за половин час в 49 града по света (включително Ню Йорк, Москва и Хонгконг) 137 банкомата са изпразнени чрез подправени кредитни и дебитни карти. Хакерите успяват да измъкнат цялата информация от банката RBS. Предварителната подготовка е включвала създаване на добре координирана група престъпници, изработване на фалшивите карти, разпределяне на всички изпълнители по места и съвършено синхронизиране на действията им.

  5. Синхронен превод чрез високотехнологична комуникация вади американско гражданство на нелегални имигранти в САЩ. Съвсем случайно в залата, където вървят изпитите, задължителни за получаване на гражданство, става ясно, че двама от кандидатите изобщо не владеят английски, но отговарят перфектно на зададените им въпроси. Полицаите откриват в близост до сградата автомобил, оборудван по всички стандарти на съвременните технологии. „Преводачите” диктували буквално отговорите и помогнали по този начин на доста чужденци.

  6. Клониране на камиони подвежда полицията в преследване. Хитър крадец наел абсолютно нищо неподозиращи шофьори на тежкотоварни камиони, които изглеждали еднакво, за да заблуди полицията при преследване и да успее да се скрие.

  7. Инфрачервено копие на автомобилен ключ още през 1990 г. позволява на автокрадец да отвори автомобил и да вземе от него скъпи вещи.

  8. Блокиран радиосигнал не позволява полицията да получи сигнал за престъпление. В двора на компания за принтери влиза ТИР с току-що доставена стока. Два трактора блокират входа към двора и престъпниците пренасят стоката от камиона в тракторите. Същевременно блокират всички радиосигнали и полицията не успява да получи информация за извършваното престъпление. През далечната 1989 г. това е било едно от най-добре подготвените технологично престъпления.

  9. Тунел за бягство с електричество и вентилация изкопали престъпници в Бразилия. Техни съучастници наели офис точно срещу затвора и им помогнали да прокопаят 80-метров тунел, през който се измъкнали спокойно. Интересното е, че през цялото време са работили в пълен комфорт – на светло и с добра въздушна циркулация.

  10. Хай-тек Батман на покрива на компютърен магазин ограбил модеми на стойност 300 хил. долара. За престъплението били използвани голяма част от познатото от филмите оборудване – уреди за нощно виждане, особени пили, самонасочващи се въжени стълби и др.


 
NASA банкомати Бразилия камера Ню Йорк престъпления САЩ скенер
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

5