loading...
Начало | Анализи | На кое място сме по употреба на кокаин в Европа

На кое място сме по употреба на кокаин в Европа

Анализи 0 Прочетено: 124110 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
На кое място сме по употреба на кокаин в Европа
http://www.dreamstime.com/-image18646053

България е на трето място по употреба на кокаин сред 12 страни в Европа.

Това сочат данни от проучвания, проведени в периода 2010-2012 г., съобщи Момчил Василев, директор на Националния фокусен център по наркотици и наркомании. Преди нас в класацията са само Великобритания и Испания, въпреки че кокаинът не е от най-характерните за страната ни вещества, тъй като цената му е висока. Освен това от 2012 г. насам има бум на иззетото количество кокаин, а и е засечен казал за трафик на опиата, който минава през България.

Според изследвания в 26 страни ние сме трети и по използване на амфетамин. У нас доста често, особено сред младите хора до 35-годишна възраст, се употребяват и екстази, LSD и метамфетамин.

Любопитно е, че в рамките на три години хероинът буквално е изчезнал от българския пазар, въпреки че до 2010 г. това е най-често трафикираният през територията на България опиат. "Недостигът" на веществото е довел до повишаване на цената му, но и до падане на качеството му.
С автентичен хероин нашият пазар е започнал да се захранва едва през лятото на миналата година, подчерта Василев.

Проучвания за употребата на наркотични вещества сред хората на възраст от 15 до 64 години у нас показват, че от 2005 г. насам има последователно, но слабо увеличение на ползването на опиати. „Канабисът е съвсем определено веществото на младите хора”, отсече шефът на центъра по наркомании.

Очертава се тенденция за доста сериозно увеличаване на употребата на сънотворни и успокоителни от хората до 64-годишна възраст. „Това е нещо, за което не се говори, разбира се, защото последиците не са същите като на другите наркотични вещества. Но факт е, че това е някакъв тип медикаментозна наркомания”, подчерта експертът и допълни, че при много от възрастните хора има и психологическа зависимост към сънотворните.

Бум на употреба на наркотици в София, Габрово и Ловеч

Най-висока употреба на психоактивни вещества през последните години има в областите София, Ловеч и Габрово. Това съобщи Момчил Василев, директор на Националния фокусен център по наркотици и наркомании.

По думите му не е изключено това да са райони, в които има засилено производство на забранени вещества. Не може да се пренебрегне и факта, че това са райони, в които има и засилена употреба на алкохол. Злоупотреби със спиртни напитки често има и в градовете Перник, Плевен и Шумен.

Любопитно е, че най-често пациенти са осъмвали в токсикологията на „Пирогов” заради некачествена марихуана, метадон или амфетамин, а смъртните случаи заради наркотични вещества са 40 само в столицата, сочат данни на катедрата по съдебна медицина в „Александровска” болница за 2012 г.

[button link="http://novinar.bg/news/treti-sme-po-upotreba-na-kokain-v-evropa_NDU5Mjs2NQ==.html" icon="none" target="blank" color="0071d7" textcolor="ffffff" size="small"]Към оригиналната статия[/button]

кокаин наркотици
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

5