Начало | Анализи | Кресненчани, начело с кмета си, готвят бунт заради дългия тунел на Зелените

Кресненчани, начело с кмета си, готвят бунт заради дългия тунел на Зелените

Община Кресна изрази категоричната си позиция на отхвърляне на варианта на Зелените да се строи 15,2-километров тунел през Кресненското дефиле като част от магистрала Струма.
Анализи 3 Прочетено: 840 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Кресненчани, начело с кмета си, готвят бунт заради дългия тунел на Зелените

Именно това съоръжение обаче от години е целта на екомошениците от кръга около Тома Белев, по-известни като Зелените или коалиция „За да остане природа в България“. Кметът на община Кресна Николай Георгиев обаче заявява, че подобен проект е неприемлив и местните са готови да се вдигнат на бунт, ако се даде разрешение за него.

В края на миналия месец самият кмет организира обществено обсъждане на вариантите за строителството на лот 3.2 от участъка на аутобана. На него дейно присъствие и участие взеха граждани на Кресна и представители на 7 сдружения. Всеобщото мнение, което не срещна съпротива от никого бе, че този проект на Зелените не бива да се допуска да бъде реализиран.

Кметът Георгиев уточни, че събирането е станало належащо заради тоталния натиск от страна на псевдо екологичните организации да се преразгледа проектът за дългия 15.2 км. тунел. Той е категоричен, че така настойчивото искане на Зелените се основава единствено на финансовите облаги, които те ще извлекат. Градоначалникът е наясно, че без граждански контрол, тези мошеници зад маската на еколози ще си правят каквото си искат, но той е убеден, че кресненци няма да позволят това.

Кметът изказа и гледната точка на бизнеса, за когото реализацията на проекта би означавала, че ще се провалят европроектите за туризъм покрай река Струма, включително и набиращия все по-голяма популярност рафтинг. Кресненчани са решени да стартират десетки акции срещу тунела убиец, както самите те го наричат.

Основните им притеснения са свързани с това, че кликата на Зелените не спира да пише до Европейската комисия срещу варианта за късите тунели, към който се насочи правителството и посочва все нови и нови измислени доводи, че техният вариант трябва да бъде реализиран, пише trud.bg.

Седемте сдружения, които са взели участие на срещата обясняват, че при по-сериозно вглеждане в лобистката дейност на „еколозите“ прозират ясни корупционни схеми, простиращи се далеч отвъд границите на нашата страна. За пример е даден проектът за магистрала "Струма", в който се забелязва нездравата и учудваща заинтересованост на еко сдружението "За земята". Начело на него стои Андрей Ковачев, който е включен в комитета за управление на  ОП "Транспорт", където изпълнява предимно лобистки функции.

Емил Георгиев, председателят на "Екогласност" , е категоричен, че когато екоактивисти от Зелените и обвързани с тях неправителствени организации заемат подобни постове, то се създава натрапчивото усещане за обвързаност с чужди интереси.

Източник: Труд

кмет кресна скандал тунел Зелените
avatar
Пацо 2016-07-18 22:56:41
Хората са много прави да се съмняват, че зад изканията на зелените стоят финансови интереси. Няма да се изненадам, ако лобират и за конкретна фирма, която да изпълни тунела. Това са на Тома Белев схемите.
avatar
Криси 2016-07-18 20:53:33
Само на мен ли ми прави впечатление, че където се намесят зелените и местните хора са готови да се вдигнат на бунт и да бранят земята си от тях? Същото е и в Банско. Зелените, които не са стъпвали даже там искат да управляват съдбите на хората в Банско и региона и да им отнемат поминъка, защото според тях не трябвало да се развива никакъв зимен туризъм. Сега се намесват в проекта за магистрала Струма и искат да прокопаят тунел, който ще унищожи всички природни дадености в кресненското дефиле. Хайде някой пак да ми обясни дали тези Зелени, не са едни прости изнудвачи, които търсят само начини да вземат пари от частни инвеститори или от държавата.
avatar
Алекс 2016-07-18 20:24:10
Тома Белев го издуха с плана за управление на Пирин и сега се чуди от къде да докопа нов тлъст проект, от който да прибира кинти. Браво на кресненчани, че са решили да се опълчат срещу зеленият октопод и са готови да отстояват своите позиции.
общо: 3 | показване: 1 - 3
Captcha

Оценка на новината

0