Начало | Анализи | Скандал! Кметът на район Изгрев пусна на безценица общински имот (Има ли конфликт на интереси?)

Скандал! Кметът на район Изгрев пусна на безценица общински имот (Има ли конфликт на интереси?)

Кметът на район “Изгрев” е пуснал на безценица частен общински имот. Става въпрос за УПИ от 149 кв.м в местността Изток-Изток-втора част в София, пише kmeta.bg.
Анализи 0 Прочетено: 45360 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Скандал! Кметът на район Изгрев пусна на безценица общински имот (Има ли конфликт на интереси?)

Кметът на район “Изгрев” е пуснал на безценица частен общински имот. Става въпрос за УПИ от 149 кв.м в местността Изток-Изток-втора част в София, пише kmeta.bg.


Обявената му цена е 97 000 лв., равняващи се на 49 617.00 евро или по 333.00 евро за 1 кв.м, а фирмата, която ще го купи, е “Тинтява Ено” ООД,  дружество, регистриано през 2017 г., с управители Евтим Димитров и Валентина Кюн. Цената, на която се предлага, е в пъти по-ниска от пазарната. Наша справка показа, че УПИ в елитния столичен квартал, един от най-скъпите в София, върви между 500 000 и 750 000 евро.

Nапример в момента от брокерските агенции се предлага УПИ от 244 кв.м в район “Изток” за 725 000 евро или 2725 евро за квадратен метър.
Докладът на кмета на район “Изгрев” д-р Делян Георгиев е от 17 март тази година. Той предлага Столична община да прехвърли имота на “Тинтява Ено” ООД. Предвидено е на въпросното УПИ да се изгради административна сграда с подземни гаражи, което със сигурност ще се превърна в „тапа“ за района . Данъчнта  оценка на парцела е 10 000 лв. Тя е валидна до 2 август тази година.

“Всички докладни от районните кметове са отложени за дооценка”, коментира пред kmeta.bg столичният общински съветник от БСП Калоян Паргов.

„Работата по тях може да отнеме месеци и не е ясно кога ще бъдат предложени за приемане от СОС. Това може да отнеме месеци, защото докладните не са малко, а една повторна оценка отнема време”, разясни Паргов.

Така че дали пореден общински имот ще бъде продаден на безценица – предстои да разберем.

Схемата е съпътствана и от конфликт на интереси. Екатерина Благоева, която е началник на отдел “Инфраструктура и устройство на територията” в СО, район “Изгрев”, е съпруга на Станислав Бойчев Благоев – съдружник и управител на “Тинтява Ено” ООД.

От пролетта на 2020 г. до настоящия момент върху въпросния имот, общинска собственост, е разположен фермерски пазар. Не е ясно и защо д-р Делян Георгиев не е направил предложение до Столична община УПИ да се използва за разширение на улицата, защото до имота се намира и Автогара “Юг” и е крайно належащо да се подобри инфраструктурата в района с цел облекчаване на изключително тежкия автомобилен трафик.

Миналата година е имало предложения от живущи в квартала, районният кмет да предприеме действия, за да облагороди района. Имотът би могъл да се превърне в парк-градина с пейки за отдих, и озеленяване. По този начин ще се запазят наличните дървета и ще се посадят нови такива.

Източник: Блиц

Няма етикети за тази новина
общо: | показване:
Captcha


Оценка на новината

0