Начало | Анализи | Ще поскъпнат ли лекарствата?

Ще поскъпнат ли лекарствата?

Анализи 0 Прочетено: 39690 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Ще поскъпнат ли лекарствата?

Експерт разкри дали ще поскъпнат лекарствата

 

Експерт разкри какво ще се случи с цените на лекарствата.

На фона на глобална тенденция за поскъпване на суровините за лекарства, породена от задаващата се икономическа криза, не се очаква поскъпване на цената на лекарствата и у нас. Това е мнението на експерта Аркади Шарков от Експертен клуб за икономика и политика, който гостува в сутрешния блок на Нова тв.

 

Въпреки тези тенденции, поскъпване на лекарствата не се очаква.

 

Експертът заяви, че в последната година производителите са компенсирали цените в свой ущърб.

 

"В момента вървят обсъждания с ЕК да има данъчна дерегулация, за да продължат тези лекарства да са достатъчно достъпни за гражданите. Идеята е да се олекоти тази тежест от производителите и гражданите да получават лекарствата на същата цена, на която са ги получавали”, заяви още Шарков.

 

Той коментира още, че след последната икономическа криза и въведените тогава регулации, колебания в цените на лекарствата не може да има.

 

Експертът поясни, че лекарствата без рецепта имат таван на цените, лекарствата с рецепта, които не се заплащат от Касата, имат пределна цена, а лекарствата, заплащани от Касата, са ценово реферирани с 10 други държави от ЕС. Той допълни, че най-ниската цена се избира за България, пише Pariteni.bg.

Източник: pariteni.bg

Няма етикети за тази новина
общо: | показване:
Captcha


Оценка на новината

0