Начало | Анализи | Деница Сачева даден отговор на важен въпрос, свързан с пенсиите на учителите

Деница Сачева даден отговор на важен въпрос, свързан с пенсиите на учителите

Анализи 0 Прочетено: 36036 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Деница Сачева даден отговор на важен въпрос, свързан с пенсиите на учителите

Деница Сачева направи важно съобщение 

Деница Сачева направи поредното важно съобщение, свързано с пенсиите.

Тя заяви, че за да се възползват от ранното пенсиониране, жените трябва да са навършили 58 години и 8 месеца, а мъжете – 61 г. и 4 месеца.


Сачева заяви, че учителите избират да се пенсионират средно две години и половина преди възрастта за пенсия за трета категория труд. Това каза тя в отговор на депутатско питане дали е нужна промяна в модела на пенсиониране на учителите.

Данните на Националния осигурителен институт към ноември сочат, че от Учителския пенсионен фонд са отпуснати пенсии при недостигащи средно 31 месеца за навършване на нужната възраст за пенсиониране. Във фонда се натрупват пари от осигурителни вноски, които са в размер на 4,3 на сто от заплатата на учителя, като вноската е изцяло за сметка на осигурителя.

Сачева припомня, че постъпилите суми не се натрупват в индивидуални партиди.

От тази година за учителите влиза в сила важно нововъведение. Те имат право да се възползват от ранното пенсиониране след навършване на 58 години и 8 месеца за жените и 61 години и 4 месеца за мъжете.

Съгласно Кодекса за социално осигуряване ранната пенсия се изплаща от Учителския пенсионен фонд. Размерът на обезщетението се намалява с 0,1% за всеки месец стаж, който не достига за навършване на стандартната възраст за пенсиониране.

Сачева, поясни, че тези които не са се възползвали от ранното пенсиониране, а направят това по общите условия, ще им се изплаща добавка от Учителския пенсионен фонд към пенсията. Той е в размер на 0,33% от пенсията за всеки месец, в който са работили, пише pariteni.bg.


Източник: www.pariteni.bg

Няма етикети за тази новина
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0