Начало | Анализи | Част от студентите могат да разчитат на помощ от държавата

Част от студентите могат да разчитат на помощ от държавата

Анализи 0 Прочетено: 27594 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Част от студентите могат да разчитат на помощ от държавата

Част от студентите ще бъдат освободени от пълно или частично заплащане на таксата си за обучение

 

Пълно или частично покриване на таксите на студенти, предлага държавата. От това ще могат да се възползват бъдещите висшисти, които имат сключен договор с работодател за осигуряване на стаж по съответната специалност за периода на обучението и на работно място след успешното му завършване.Одобрена от правителството Наредба, която урежда условията за сключване на договорите и начина на финансиране обучението на студентите, предвижда частично или пълно покриване на таксите.Списък със специалностите, за обучението в които се осигуряват средства от държавния бюджет по реда на тази Наредба ще бъде ежегодно обновяван от образователния министър.


По предложение на министрите чрез министъра на образованието и науката, ще приема списък с работодатели, регистрирани на територията на страната, които имат право да сключват договори със студентите.


Студентите, които отговарят на изискването, няма да заплащат такси за времето на обучението си в университет. Едновременно с това те ще имат и стаж при съответния работодател по специалността си. След успешно завършване същите студенти ще продължат работа при работодателя си за минимум 5 години, в които ще получават възнаграждение в размер не по- малко от средната основна заплата в предприятието.


Наредбата е част от одобрените промени в Закона за висшето образование. Основната цел на тези промени е да се приложи механизъм за оптимизиране на връзката между висшето образование и потребностите на икономическия сектор, пише БЛИЦ.

Източник: Блиц.бг

Няма етикети за тази новина
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0