Начало | Анализи | Кои са убийците с доживотни присъди, които може да излязат на свобода

Кои са убийците с доживотни присъди, които може да излязат на свобода

Анализи 1 Прочетено: 1110 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Кои са убийците с доживотни присъди, които може да излязат на свобода
Важна промяна в новият Наказателен кодекс ще даде възможност на няколко българи, осъдени за убийства да излязат на свобода. Мотивът за тази промяна е, че доживотният затвор без право на замяна не дава никаква преспектива на осъдените и това се счита за нехуманно.

Един от тях е Недялко Димитров - Момата, към момента на 48 години.

Той има не една, а четири доживотни присъди, всичките без право на замяна.

Първата я произнася Хасковския окръжен съд заради убийството на семейството Бейтула и Неврие Махмуд в края на 2008 г. Преди него Момата участва в още две убийства във варненски села, за които също получава доживотни присъди без право на замяна. През 2011 г. варненския окръжен съд го признава за виновен като помагач за на Стоян Петров при ликвидирането на Манол Хаджиев и Златко Калайджиев през август 2008 г. Ханджиев е застрелян с пистолет в слепоочието, а тялото му е заровено край село Казашка река от Момата, който после продава автомобила на жертвата за резервни в части. Калайджиев е убит край село Приселци. Не е установен начинът, по който е извършено престъплението, тъй като не е открита главата на пострадалия. Момата прави самопризнания за двете убийства, разчитайки да получи по-леки присъди заради съкратеното съдебно следствие. Не успява обаче да се възползва от тази възможност, тъй като законът е променен. Последната му доживотна присъда е произнесена през 2013 г. от Старозагорския окръжен съд за разстрела на Баньо Банев. Той е извършен дни преди убийствата на Манол Хаджиев и Златко Калайджиев.

Марин Живков, извършил убийствата на две жени, които преди това изнасилил (44 г.)

Получава доживотен затвор без право на замяна заради извършените по особено мъчителен начин убийства на две млади жени, които преди това изнасилил. Признат е за виновен и за още три изнасилвания. Всичките му жертви са на възраст между 19 и 23 години. Извършил е престъпленията, докато е работил като таксиметров шофьор, а убитите и пострадалите – повечето от които студентки, са били негови клиентки.
Първото убийство Живков прави през 2000 г. Жертвата му е 20-годишната Сашка, чието тяло е открито в край село Долище. Извършителят тогава не е разкрит. През 2005 г. край село Осеново е намерен трупът на другото убито момиче – 21-годишната Радка. Тя е убита година по-рано от таксиметровия шофьор. След задържането си той прави признание и за убийството на Сашка. Доживотната му присъда е в сила от 2010 г. Преди нея Живков многократно е бил осъждан за други престъпления и е лежал в затвора.

Малин Крумов - Маце, веднъж успял да избяга от Варненския затвор (46 г.)

Получава най-тежкото наказание за убийството на македонеца Орце Коруновски през 2002 г. Бизнесменът е застрелят от упор пред множество свидетели в центъра на Варна, докато обядва в заведението „Тропс къща”. Крумов бяга в чужбина и се завръща в България три години по-късно, когато е арестуван. Доживотната му присъда е в сила от края на 2009 г. Няколко седмици след потвърждаването й от Върховния Крумов успява да избяга от Варненския затвор. На 9 януари 2010 г. се прехвърля през 6-метровата стена и се насочва към Бургас с такси. Заловен е само за няколко часа по-късно. Заради бягството си е наказан от Варненския районен съд с пробация за срок от две години и половина. Преди убийството на Коруновски роденият в пернишкото село Дивотино Крумов е многократно осъждан.

Антонин Влаев, разстрелял цялото си семейство (56 г.)

Осъден е за убийството на брат си Виолин (51 г.) и съпругата му Драгомира (24 г.) през 2005 г. Семейството е намерено разстреляно в мазето на фамилната къща на ул.”Съборни” във Варна. Жертвите са убити с единични изстрели в главите, след като преди това са били изпаднали в безсъзнание след нанесен им побой. Пред Окръжния съд Влаев отрича да е свързан с двойното убийство, но на втора инстанция сменя версията си. По думите му скандал между брат му и снаха му е предшествал драмата в мазето. Драгомира простреляла мъжа си в главата, но в този момент в избата слязла и майката на двамата братя. При условията на неизбежна самоотбрана възрастната жена застреляла снаха си. Всичко това тя разказала на Антонин, който като добър син и за да предпази майка си от предстоящите разпити, скрил истината от разследващите. По време на процеса старицата вече е починала.

Йордан Петров (37 г.)

Получава прозвището Кумановския убиец заради тройното убийство на Стефан Костадинов, жена му Мария и брат й Ян Мюзик. Тримата са разстреляни през юли 2000 г. в къщата им във варненското село Куманово. По това обвинение чува „невинен” от Окръжния съд, но пред Апелативния съд участието му е доказано. На първа инстанция Петров получава доживотен затвор без замяна за извършената в началото на 2001 г. стрелба срещу полицаи, след която загива сержанта Филип Филипов. Убиецът е заловен две седмици по-късно край Дряновския манастир, където се е укривал. Съучастникът му във всички престъпления, сред които и серия грабежи, Златин Златинов се самоубива в къщата на дядо си в Долни чифлик, след като е обграден от полиция.
През 2011 г. опитва да избяга от Варненския затвор заедно с Виктор Николов, който също има доживотна присъда. Задържани са на територията на затвора.

Петър Ангелов (22г.) и Светла Тодорова (38 г.)

21-годишната Женя Тодорова е открита мъртва в стаята си във фамилната къща на ул. „Лоза” във Варна. Патоанатомите преброяват 77 удара с нож по тялото й. Заключението им е, че момичето е починало бавно и мъчително. Като физически извършител е задържан наркозависимият Петър Ангелов. Той е интимен приятел на малолетната дъщеря на Светла Тодорова, която е сестра на бащата на жертвата. Двете семейства живеят заедно в наследствения имот. Светла иска да придобие цялата къща, като ликвидира племенницата си, и наема Петър срещу 2000 лв. Той сам определя цената и получава 500 лева аванс. В нощта на убийството на 27 септември 2012 г. се е надрусал два пъти с „пико”. Трите деца на Светла и младата възраст и самопризнанията на Петър са смекчаващите вината обстоятелства, заради които Варненският окръжен съд не дава най-тежкото наказание на двамата подсъдими. Доживотните присъди са потвърдени и на втора инстанция, но Върховният съд още не се е произнесъл.

Георги Цветанов (24 г.)

Синът на варненския лидер на СДС Цанко Цветанов е осъден на доживотен затвор в един от най-шумните процеси в морския град през последните 10 години. Той е признат за виновен за жестокото убийството на състудентката си Радостина Евтимова (21 г.). В нощта на 6 срещу 7 март 2009 г. убиецът и жертвата му заедно със свои колеги от Икономическия университет са на дискотека. След нея Георги и Радостина отиват в апартамента, където младата жена живее. По тяло й са открити над 50 прободни и прорезни рани, множество травматологични наранявания, както и наранявания в областта на половите органи. След фаталните пробождания Радостина е била още жива и е прекарала в агония около 15 минути. Когато смъртта й е настъпила, тялото й е аранжирано и заснето, а снимката е открита в телефона на Цветанов.

Димитър Митев - Зегера (41 г.)

Убива по жесток начин пенсионерката Величка Петрова (76 г.) дома й във варненския квартал „Аспарухово” на 17 юни 2006. Възрастната жена заварва в къщата си Митев, който е влязъл да търси пари и ценности, и се опитва да се защити с брадва. Убиецът я удря по главата с пистолет, откраднат няколко дни по-рано, и жертвата му рухва на земята. След това започва да нанася по цялото й тяло удари с брадвата. Задига златни накити за 880 лв. и бяга от местопрестъплението. Няколко дни по-късно е задържан във варненското село Кракра. Митев, който се е препитавал като клошар, е болен от циклофрения, но в момента на убийството е разбирал какво върши. Има предишни присъди за кражби. Осъден на доживотен затвор от ВОС през 2008 г.

Тунчо Тунчев (52 г.)

Убива по особено жесток начин приятелката си Снежана Георгиева (39 г.) през ноември 2004 г. във варненското село Храброво. Двамата се скарват и Тунчев започва да удря жената с приклад на пушка, който дори счупва в главата й. От тежките травми жертвата умира, а убиецът товари тялото й в багажника на автомобила си и го изхвърля в храсти около село Падина. Преди това прибира мобилния телефон на любовницата си, сменя му СИМ картата и го използва още на следващия ден. Осъден от ВОС през 2006 г., година по-късно присъдата му е потвърдена от ВКС.

Виктор Николов (44 г.)

През 2004 г. Николов се намира в затвора във Варна, където излежава 13-годишна присъда за изнасилване и грабеж на украинка. Заради доброто си поведение е пуснат в отпуск, от който трябва да се завърне на 23 юни. Докато е на свобода Николов купува преправен газов пистолет и на няколко пъти посещава проститутката Тодорка Иванова (30 г.). Тя работи в дома си, а сводник е интимният й приятел. Има четири деца, които не живеят се нея. На 25 юни изнасилвачът я посещава за пореден път и плаща 300 лв. за цяла нощ на мъжа й, след което двамата се оттеглят в друга стая. Часове след полунощ Николов прострелва проститутката. Тя се опитва да избяга от помещението, но клиентът й отново стреля. След това я удря с пистолета по главата, а оръжието дори се разпада. Тодорка е простреляна фатално в сърцето и белите дробове. След убийството Николов си прибира обратно парите за сеанса. Осъден е от ВОС през 2005 г.

Стефан Петков (33 г.)

Има две присъди за убийства. През 2002 г. първо Бургаският окръжен съд му дава 20 г. затвор за жестоко убийство на пазач. Същата година Варненският окръжен съд му дава доживотен затвор за убийството на 11-годишния Марко Фотев. Детето, което е от бургаско село, е живеело заедно със Петков и Димитър Денчев (32 г.) в изоставена кооперация във Варна. Препитавали се с дребни кражби, докато не се скарали и Марко заплашил батковците, че ще ги издаде. На 10 март двамата изчакали детето да заспи и го удушили със сезалово въже. Части от тялото на жертвата са открити месеци по-късно на различни места в близост до местопрестъплението. Прокуратурата настоява за доживотна присъда и за другия подсъдим Денчев, но той получава 20 години затвор.
доживотен затвор Килър Наказателен кодекс присъди Убийство
avatar
Viktor 2014-02-10 15:57:10
А защо всички убийци са от Варна,или ако не са от Варна то престъплението е извър6ено там.Странно
общо: 1 | показване: 1 - 1
Captcha

Оценка на новината

5