loading...
Начало | Анализи | Какво бъдеще очаква турската лира?

Какво бъдеще очаква турската лира?

Анализи 0 Прочетено: 31626 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Какво бъдеще очаква турската лира?

Какво очаква турската лира в бъдеще?

Повече от десетилетие продължава актуалния тренд с турската лира. За този период спадът на турската валута върви с резки темпове. Управлението на президента на Турция Ердоган вероятно е главната причина за това и по-специално на неговото разбиране, че икономиката трябва да се поддържа от една постоянно понижаваща се валута. Според Ердоган именно това прави експортния сектор по-атрактивен.

Турският държавен глава е категоричен, че този тренд стимулира растежа на икономиката и осигурява работа на младото население.

2008 година се оказа изключително успешна за Турция, която се оказа на върха на петрола и на индустриални метали. 

Но страната не успява да овладее спада на валутата си и това донякъде е съзнателно, въпреки благоприятните външни фактори, заяви Ивайло Пенев от "ЕЛАНА Фонд мениджмънт" в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

Той допълни, че желанието на Ердоган да държи лирата евтина, не е публична тайна.

Експертът отговори и на въпроса дали е изгодно да инвестираме в турски активи. Той е категоричен, че отговорът на този въпрос не е еднозначен. Експертът добави, че турската икономика е растяща, но остава нестабилна. 

Рязкото обезценяване на турската валута и последващото възстановяване е сценарий, на който станахме свидетели през 2018 година.

Според него пътят е свързан с по-рязка промяна на политиката на централната банка, по-голяма ангажираност към укротяване на инфлацията и поддържане на стабилна валута. Но главна роля ще окаже смекчаването на тона от страна на турската власт по отношение на геополитическите въпроси, пише БЛИЦ.


Източник: Блиц.бг

Няма етикети за тази новина
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0