loading...
Начало | Анализи | Кои фондове за втора пенсия са с най-висока доходност?

Кои фондове за втора пенсия са с най-висока доходност?

Анализи 0 Прочетено: 28476 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Кои фондове за втора пенсия са с най-висока доходност?

Кои фондове за втора пенсия са с по-висока доходност?

Комисият за финансов надзор обяви кои фондове за втора пенсия са с най-висока доходност.

За периода от септември 2018 г. до септември 2020 г. е отчетена положителна доходност в 7 от 9 пенсионни фонда, в които държим парите си за втора пенсия, според данни на Комисията.

Доходността на тези фондове варира от 0,11% до 3%. Това е категоричен признак, че те са се справили с кризата на капиталовите пазари, която предизвика пандемията от коронавирус.

При останали двата фонда доходността е отрицателна и е съответно 0,09 и 0,56%. 

С най-висока доходност е универсалният пенсионен фонд "Топлина" -  3,06% на годишна. УПФ "Съгласие" и УПФ "ЦКБ-Сила" се нареждат на второ и трето място съответно с 2,24% и 2,19%.

С положителна доходност са и останалите универсални фондове - УПФ "ДСК-Родина" (1,34%, "УПФ - Бъдеще" (0,9%), "Eн Ен УПФ" (0,16%) и УПФ "Доверие" (0,11%).

С отрицателна доходност са приключи периода други два пенсионни фонда - "ЗУПФ Алианц България" (-0,09%) и УПФ "ПОИ" (-0,56%.)
Към средата на тази година партиди за втора пенсия имат над 3,8 млн.осигурени.

Подобна е ситуацията и при фондовете за трета пенсия. Доброволните фондове, в които гражданите внасят средства за трета пенсия, са с положителна доходност, която е отчетена при 7 от дружествата. Само две са с отрицателна доходност.

Над 642 000 българи се осигуряват в тях. Доходността е важен показател. Тя е в пряка зависимост не само от вида активи, в които са инвестирани акумулираните средства, но и от тенденциите на съответните пазари, пише pariteni.bg.

Източник: https://www.pariteni.bg/

Няма етикети за тази новина
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0