loading...
Начало | Анализи | Противогрипните ваксини идват!

Противогрипните ваксини идват!

Анализи 0 Прочетено: 3276 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Противогрипните ваксини идват!

Противогрипни ваксини в аптечната мрежа в страната все още няма – в някои аптеки не знаят кога ще бъдат снабдени с „Ваксигрип”, а други фармацевти очакват ваксините чак в края на месеца. Оказва се обаче, че втората партида противогрипни ваксини вече е по складовете у нас.

„Пратката вече е в складовете на фирмата вносител и от другата седмица ги разпределят по аптеки и кабинетите на джипитата”, обясни пред „Монитор” главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Става дума за 70 000 дози, като забавянето им е заради производителя.

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов също обяви, че ваксините трябва да са налични за свободна продажба следващата седмица.

Първите дози имунизации за грип бяха пуснати в мрежата преди повече за месец и се изчерпаха в цялата страна в рамките на няколко дни.

Преди около месец здравният министър Костадин Ангелов увери, че на пазара трябва да бъдат пуснати общо 340 000 дози противогрипни ваксини от двата типа, което е с 80 000 повече от предходната година.

От тях 180 000 броя ще бъдат покрити от здравната каса, за да могат рисковите групи, към които спадат и хората над 65 години, да се ваксинират безплатно.

Те също все още не са налични в кабинетите на джипитата.

Още няма безплатни ваксини за възрастните хора и тези в рискови групи. Обясниха ни, че ще бъдат при нас след средата на месеца, но още не сме снабдени, коментира пред „Монитор” и общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, която е и член на УС на лекарския съюз. Тя уточни, че още през август е имало пациенти, които са заявили желание да се ваксинират и тогава тя е подала списък към производителя.

Според общопрактикуващите лекари октомври е най-подходящото време за поставяне на противогрипни ваксини. Причината е, че антителата се изграждат за 2-3 седмици, тоест е необходим близо месец, преди да започне грипната вълна.

Източник: dnes.bg

противогрипни ваксини
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0