loading...
Начало | Анализи | Деница Сачева отговори на важни въпроси, свързани с втората пенсия

Деница Сачева отговори на важни въпроси, свързани с втората пенсия

Анализи 0 Прочетено: 42084 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Деница Сачева отговори на важни въпроси, свързани с втората пенсия

Деница Сачева даде отговори на важни въпроси, свързани с втората пенсия

Днес Деница Сачева даде даде отговор на важни въпроси, свързани пенсиите и най-вече с възможността за преместване на партидите за втора пенсия от частните фондове в НОИ.

Тя поясни как точно ще се случи уреждането на правата на осигурените лица, които са пропуснали 5-годишния срок да си прехвърлят средствата от универсалния фонд във Фонд „Пенсии“.

Сачева заяви категорично, че всички, които са пропуснали да упражнят правото си и срокът за това вече е изтекъл, могат да променят своето решение.

Тя допълни, че се отваря шестмесечен прозорец за онези, които трябва да направят индивидуален избор.

"Не насърчаваме всеки да го направи. А всеки да си направи сметка и да прецени, кое е по-изгодно за него", заяви Сачева. Тя допълни, че за коефициента на редукция ще вземе под внимание периода, в който ще бъде прекратена дотацията от 12% от държавата и периода, в който хората не са се осигурявали в универсален пенсионен фон.

Според социалния министър към момента този процент на редукция е бил несправедлив.

Сачева заяви, че предварителните изчисления показват, че той би могъл да падне под 10%, но все още не е ясно с колко точно и това ще стане ясно при приемането на текста.

Една от идеите е изборът да се прави стъпаловидно, като в началото ще е 1 година,  а до 2037 година периодът ще стане 5 години.

Според Сачева, в момента пет години преди пенсия е прекалено кратък срок, за да може бъдещият пенсионер да направи точен и информиран избор, пише БЛИЦ.


Източник: Блиц.бг

Няма етикети за тази новина
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

5.00