loading...
Начало | Анализи | Експерт разкри най-голямата несправедливост, свързана с пенсиите у нас

Експерт разкри най-голямата несправедливост, свързана с пенсиите у нас

Анализи 0 Прочетено: 29106 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Експерт разкри най-голямата несправедливост, свързана с пенсиите у нас

Експерт посочи несправедливостите на пенсионната система у нас

В ефира на БНР експерт разкри най-големите несправедливости на пенсионната система у нас. Минчо Коралски, който е изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания и бивш министър на труда и социалната политика, заяви че пенсионната система е стабилна. Той заяви, че това няма да се промени, докато правото на пенсия е гарантирано от конституцията.

 

Експертът коментира и втория стълб на пенсионния модел. Той заяви, че никъде по света няма практика със закон да се задължат хората да внасят парите си в частни пенсионни дружества.

 

Коралски добави, че при капиталовите пенсионни фондове у нас няма гаранции за постигане на положителни резултати от внесените средства, за разлика от други страни, при които има гарантирана доходност. Той допълни, че у нас има отрицателна доходност от 1% при 16 милиарда лева в пенсионните фондове, което води до 160 милиона чиста загуба на парите, внесени в тези фондове.

 

Същевременно печалбата от инвестиционните такси от порядъка на 37%  печалба, не се изплаща, когато човек пожелае.

 

Според експерта, положителното е, че 300 лева ще получат малко повече от 1 милион пенсионери.

 

Той добави, че съществен недостатък е, че тези 300 лева ще ги получат както хора с активен принос в осигурителната система, така и пенсионери, които не са били активни в процеса на формиране на пенсионната система.

 

Източник: Блиц.бг

Няма етикети за тази новина
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

5.00