loading...
Начало | Анализи | С колко се вдигат пенсиите?

С колко се вдигат пенсиите?

Анализи 0 Прочетено: 50148 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
С колко се вдигат пенсиите?

НОИ съобщи важна новина за увеличението на пенсиите

НОИ съобщи кои пенсии са увеличени.След като през месец април месец тази година осигурителен институт направи служебно преизчисление на пенсиите на базата на допълнително натрупания стаж, вече е ясно с колко са увеличени обезщетенията на работещите пенсионери. Средното увеличение е в размер на 8,80 лв.

Допълнителен стаж от шест или осем години е прибавен на част от пенсионерите. На близо четири хиляди е прибавен стаж от десет години. НОИ преизчисли пенсиите на общо 240 000 души.

Сред тях са предимно така наречените млади пенсионери, първа и втора категория и пенсионирани служители от армията и МВР.

На 11% от работещите пенсионери пенсиите са увеличени с 10-15 лв. 

За 23% увеличението е в размер на 5-10 лева са получили. При 50% от актуализираните пенсии увеличението е между 1 стотинка и 5 лв.

За 52 хиляди работещи пенсионери, въпреки нарастването на действителния размер, няма промяна в пенсията.

Това се дължи на факта, че техният стаж е приравнен на минималния. Такава е ситуацията и за други 6 800 пенсионери, които са достигнали максимален размер (така наречения „таван“) на пенсиите и в случая не може да им бъде изплатено реалното увеличение.

Служебното преизчисляване ще стане постоянно действаща мярка през следващите години. Подаването на заявления за зачитане на допълнителен осигурителен стаж няма да бъде възможно.

Тези данни бяха публикувани днес в брой трети на информационния бюлетин на НОИ, съобщава Pariteni.bg.

Източник: https://www.pariteni.bg/

Няма етикети за тази новина
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

5.00